INTERVJU

Ako ste u formi, i na šest metara plivat ćete dobro

01.04.2004.
u 00:00

Sad se u kafićima i klubovima više ne moram švercati s tuđim dokumentima, ha-ha...

Ako ste pomislili da je Duje Draganja posebno proslavljao svoj europski rekord na 100 metara slobodno (46.64), postignut na prvenstvu američkih sveučilišta u New Yorku, onda se varate.

- Nikakve proslave nije bilo. Smatram da sam mogao i bolje, bio sam ispred Iana Crockera (novog svjetskog rekordera s 46.25 - nap. a.) do posljednjih sedam metara. A tada mi je moj susjed, poslije treći u utrci, Fred Bousquet ušao u val i ja sam ga vukao a on je samo surfao. To vam je čista fizika, tu sam izgubio tri desetinke sekunde i umjesto 46.3 plivao sam 46.64 - objasnio je Duje.

Kakvom ocjenjujete suradnju s trenerom Bottomom? Nekad ga hvalite, a nekad se čini da ste nezadovoljni?

- Mike je ekscentrična osoba i mnogi ga u SAD-u ne vole. Njegov je pristup drukčiji, ali meni upravo zbog toga odgovara. On nije trener koji će stajati izvan bazena s bičem u rukama. Ne, Mike će ako treba i ući u vodu, njegovi su treninzi raznovrsni. Ima tu i boksa i košarke. Doktor je psihologije i veliki motivator. Po tome je sličan Ćiri Blaževiću, iako ih je teško uspoređivati. Uglavnom, Bottom je jedan od najboljih trenera za sprint. I sam je kao plivač osvojio olimpijsku medalju.

Dakle, i dalje mu vjerujete?

- Apsolutno. Bottom je priznao da je napravio neke pogreške u mojoj pripremi za Barcelonu, a to mogu samo najveći svjetski treneri.

Odgovaraju li vam više 25-metarski ili pak 50-metarski bazeni?

- Mislim da sam bolji na 50 metara. Nisam toliko dobar u podvodnom plivanju i u tome me Crocker zapravo i pobijedio. A opet, ako ste u dobroj formi i u šestometarskom bazenu plivat ćete dobro.

Ovaj tjedan očekuje vas otvoreno prvenstvo SAD-a u Indianapolisu. Hoćete li prednost dati pojedinačnim natjecanjima ili natjecanjima u štafeti?

- Štafeta nam je važna, želimo da što više hrvatskih plivača nastupi u Ateni. Mladina, Delač, Čerenšek i Volčanšek su mi dragi prijatelji i učinit ću sve da izborimo Olimpijske igre. Plivat ću još na 100 metara dupinovim načinom i na 50 metara slobodno i nastoja ću postići A-normu.

Što možemo očekivati u Ateni?

- Može se ponoviti Barcelona, a mogu plivati i bolje nego sad. Pazit ću da se ne razbolim i ne ozlijedim i dobro se pripremiti, a onda će sve biti u Božjim rukama.

Uz ekonomiju (treća godina), na sveučilištu Berkeley studirate i kulturu slavenskih naroda. Kako to da ste se odlučili baš za to?

- Moja je prva disciplina međunarodni korporativni menadžment i očekujem da ću kad završim studij i plivačku karijeru jednoga dana raditi u zemljama nastalim raspadom Jugoslavije ali i u ostalim slavenskim zemljama.

Odnedavno ste punoljetni i prema američkim mjerilima. Kakve su promjene?

- Da, 27. veljače napunio sam 21 godinu. Sad se u kafićima i klubovima više ne moram švercati s tuđim dokumentima, ha-ha... Napokon ulazim u svijet odraslih.

ANTON FILIĆ

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije