Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KUP UEFA

Bröndbyju treba spustiti loptu

01.10.2001.
u 00:00

* Danci igraju tipični skandinavski nogomet, s puno trčanja, duela i tzv. preskakanja igre, dok je AEK, kojegtrenira Portugalac, sklon južnoameričkom stilu igre

Kuglice u Nyonu, koje su se vrtjele da bi otkrile čemu se nogometaši Varteksa i Osijeka mogu nadati u drugom kolu Kupa Uefe, nisu skrivale blještavilo i moć. Podarile su našim predstavnicima dvije neugodne momčadi, Varaždincima žilavi danski Bröndby, Osječanima mekši, ali nogometu skloniji grčki AEK.

Prošle godine kvalitetni Osječani uspjeli su pobijediti Bröndby, a sada će to pokušati i Janžekova momčad. Danski klub stalni je sudionik europskih kupova, polufinalist Kupa Uefe iz 1991. godine i četvrtfinalist 1997. godine. Godinu dana kasnije opipao je i Ligu prvaka, no put je završio u prvom krugu. Usto, kod kuće je osam puta osvajao naslov prvaka, od 1985. do 1998. godine. Triput su njegovi igrači podizali pehar namijenjen osvajaču Kupa.

* Madsen je Bröndbyjev ključ

Danci su prije dvadesetak dana bili tu u susjedstvu, za Bežigradom su s 4:2 svladali Olimpiju, u Kopenhagenu je bilo 0:0. Mihajlo Petrović, negdašnji Dinamov nogometaš (sredinom osamdesetih), koji danas sjedi na "zelenoj" klupi, otkrio nam je kako dišu Danci.

- Upravo sam jučer poslao videokasetu kolegi Janžeku s naše dvije utakmice. Čim vidi prve kadrove, shvatit će kako igra Bröndby. Tipični je to skandinavski nogomet, Danci puno trče, hitri su i moćni u duelima i skoku. Dugim loptama traže napadača Baggera. To je njihova snaga i tko im uđe u ritam lako može stradati - upozorava Petrović.

Opisao je i ljubljanski ogled.

- Poveli smo u prvoj minuti, no dopustili smo Dancima da nas nadtrče i tako su dobili utakmicu. Sjajno je igrao Petr Madsen, sam nas je pobijedio. Uz dvojicu napadača, on je najopasniji danski nogometaš, no ni on nema prevelikih ideja.

Petrović je Janžeku ponudio recept.

- Varteks je kvalitetniji od Olimpije, i ako spusti loptu na zemlju, kao što je to učinio u susretu s Aston Villom, tada Varaždincima dajem velike izglede. Varteks je opasan u napadu i Danci će ga teško zaustaviti.

"Žuto-plavi" igraju sustavom 4-4-2, vodi ih Norvežanin Aage Hareide. Novi u momčadi su Poljak Niznik i Martin Jorgensen, mlađi brat Udineseova veznog igrača Madsa Jorgensena. Navijači nisu odveć bučni, a lijepi stadion u dijelu Kopenhagena koji se zove Bröndby ima 31.748. mjesta.

* Južnoamerička obrana, grčka kreacija

Nakon Olympiakosa i Panathinaikosa, AEK kao treći po "težini" grčki klub, osnovan 1924. godine, dosad je osvojio 11 naslova grčkog prvaka i 11 puta Kup. I u Europi ostavljao je trag, najdublji polufinalom Kupa Uefe 1977. te četvrfinalom Kupa prvaka 1968. i četvrtfinalima Kupa kupova 1997. i 1998. godine.

Temperamentne Grke od ljeta vodi bivši trofejni trener Porta Fernando Manuel Costa Santos, koji je nakon ždrijeba rekao:

- Ne poznamo suparnika, ali svakoga cijenimo, naročito dolazi li iz Hrvatske.

Portugalski strateg raspolaže zanimljivom kombinacijom južnoameričke, dakle tehnički vrlo potkovane, obrane i grčke kreacije i napadačke ubojitosti. AEK trenutačno daje najviše grčkih reprezentativaca, čak pet, uz još tri povremena. Među osam stranaca su dva Brazilca, Argentinac, Paragvajac, Francuz, Bugarin, Poljak i Albanac. Obranu drže Brazilac Rodrigo Ramos (21 godina) iz Palmeirasa i Sergio Marica (22) iz Vasco da Game, zatim Paragvajac Carlos Gammara (30), pa Francuz Eric Rabesandratana (29), iskusni grčki reprezentativac Michalis Kassapis i Nikos Costenoglu (31).

U veznom redu su uz novopridošlog Argentinca Fernanda Navasa iz Boca Juniorsa, standardni grčki reprezentativci Theo Zagorakis, Andreas Zikos i Vassilis Lakis, te "desetka" Vassilis Tsartas, koji je s tri pogotka torpedirao škotski Hibernian u 1. kolu Kupa Uefe. U Ateni je zabio jedan iz jedanaesterca za 2:0, u uzvratu je nakon 2:0 za Škote, u produžetku postigao dva pogotka za 3:2, ukupnih 4:3 za AEK. U vezi su još Bugarin Milen Petkov (27) i Albanac Blendar Kola (29).

Najveća opasnost Osijeku prijeti od reprezentativca Demisa Nikolaidisa (28), nama poznatijeg po tome što je zabio "kockastima" u Maksimiru. U pet sezona za AEK Nikolaidis je u 155 nastupa postigao čak 109 pogodaka. Uz njega je također povremeni reprezentativac Konstantidis i Poljak Gregor Mielcarski (30). Vrlo cijenjeno i Osijeku teško "prohodno" društvo.

Napisali Igor FLAK i Dalibor KASAČ

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije