DONOSI MAX!

Čudesni oporavak zvijede Wolfsburga - Ivana Perišića!

Ivan Perišić
Foto: Reuters/PIXSELL
08.10.2014.
u 09:50

Za ekspresni Perišićev povratak nogometu pobrinula se mala ekipa splitskih stručnjaka.

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Niko Kovač uoči jedne od svojih najzahtjevnijih akcija, gostovanja u Sofiji (10. listopada), neočekivano je dobio veliko pojačanje. Premda je krajem srpnja iz Wolsfburga stigla prognoza kako Ivana Perišića (25) čeka najmanje tromjesečna stanka nakon operacije ramena (stradaloga na pripremnoj utakmici u Hamburgu), Omišanin se vratio na travnjak u rekordnom vremenu.

Samo 56 dana prošlo je između Ivanove operacije u Münchenu i povratka na teren, u srazu protiv Herthe u Berlinu.

Za ekspresni Perišićev povratak nogometu pobrinula se mala ekipa splitskih stručnjaka, s kojima je hrvatski reprezentativac, nedugo nakon operativnoga zahvata, proveo mjesec dana. Splitsko sunce, more, stručne ruke, obiteljska potpora i Ivanov voljni moment iznjedrili su senzacionalan rezultat kojemu se ni u Wolsfburgu nisu nadali.

Terapiju ramena Ivan je odrađivao pod nadzorom fizioterapeuta Bože Šinkovića, dok su za kondicijski dio bili zaduženi bivši boksački trener Petar Bilić i magistar kineziologije, kondicijski stručnjak Marino Krespi, inače predavač na stručnom i specijalističkom studiju kineziologije u Splitu.

Ivan je u Splitu svakodnevno, ujutro i poslijepodne, ukupno tri do četiri sata dnevno, radio na oporavku i vraćanju fizičke kondicije.

– Ivan je k nama došao s jasnim ciljem, da se što prije vrati nogometu. Prionuo je poslu s nevjerojatnom željom, voljom i angažmanom i uz naše kompetentno vođenje, izveli smo malo čudo. Prve prognoze govorile su o tromjesečnoj stanci, a on se uspio vratiti za manje od dva mjeseca – ispričao nam je Marino Krespi.

Splitski tim stručnjaka redovito je u kontaktu s reprezentativcem, najboljim Kovačevim igračem na SP-u u Brazilu.

– Čujemo se poslije svake utakmice. Dogovor s trenerom bio je da ga se dozira, najprije dvadeset minuta, kao protiv Herthe, pa jedno poluvrijeme, pa onda eventualno cijela utakmica. Međutim, sve nas je iznenadilo kako je Ivan već u sljedećoj utakmici, protiv Werdera, dobio punu minutažu. Bio je presretan jer se njegov golemi trud isplatio. Dakako, i nama je to bilo priznanje – dodao je magistar Krespi.

Burno Ivanovo ljeto

Ivan Perišić tako uoči Bugarske i Azerbajdžana stiže Niki Kovaču kao naručen, sa statusom nezamjenjivoga igrača, onoga koji radi razliku na travnjaku, kao što je bilo na utakmici protiv Kameruna u Manausu. Upravo su Ivanova silina i prodornost ono što je reprezentaciji nedostajalo prošloga mjeseca u mučenju protiv Maltežana u Zagrebu.

Iza Ivana Perišića zaista je burno ljeto, u kojemu su se smjenjivale dobre i loše vijesti. Najprije je zablistao na SP-u, pa ga je po povratku iz Brazila tražilo pola Europe, zatim je u najgoremu trenutku stigla teška ozljeda, a istoga dana kada je saznao da mora na operaciju, supruga Josipa u Wolfsburgu rodila je kćerkicu Manuelu.

Nakon što je odležao nekoliko dana u minhenskoj klinici, Ivan se s obitelji, suprugom, dvogodišnjim sinčićem Leonardom i tek rođenom Manuelom, na mjesec dana preselio u Split i prionuo radu.

Iako je u ljetnom prijelaznom roku bio vrlo tražena roba, Ivan je ipak ostao igrač Wolfsburga, ne zato što je on to tako silno želio, nego zato što ga Nijemci nisu htjeli pustiti. Ivana su tražili Napoli, Milan, Juventus, Arsenal, a pojavila se bila i mogućnost da Perišić i Mandžukić postanu suigrači u Atleticu. No, bogatome Wolsfburgu niti jedna ponuda nije bila dovoljno atraktivna, a usto Perišić ima ugovor još tri godine pa je procjena, prije operacije, bila kako će mu cijena još rasti.

Do 2 mil. eura godišnje

Ivan je, naravno, u Wolfsburgu prezadovoljan, jer osim što je kod trenera Dietera Heckinga nezamjenjiv, godišnja primanja vrte mu se oko dva milijuna eura neto (fiksna plaća plus premije za osvojene bodove).

I ona može samo rasti jer Wolfsburg, uz Bayern, ima najveći proračun u Bundesligi kao klub iza kojega stoji moćni automobilski gigant Volkswagen.

Evo jedne zanimljivosti: protekloga ljeta, nakon priprema u Abu Dhabiju, Wolfsburgova momčad odradila je dvodnevni promotivni izlet u Kinu za potrebe Volkswagena. Po slijetanju, na piste zračne luke svakoga igrača dočekao je po jedan Volkswagen Touareg s vozačem, pa su se u koloni od dvadesetak vozila odvezli s aerodroma.

Perišićev povratak donijet će reprezentaciji značajan pomak u ofenzivnom dijelu. Vatreni će tako u Sofiji ponovno dobiti fizionomiju kakvu su imali na otvorenju SP-a protiv Brazila jer, osim Perišića, vratit će se i Olić, dok će u vršku napada igrati Mario Mandžukić.

Još su dva odstupanja u odnosu na São Paulo: Subašić na vratima umjesto umirovljenoga Pletikose, a Ivan Strinić na poziciji lijevoga braniča umjesto Vrsaljka. Tako će Strinić u vatru u službenoj utakmici gotovo godinu dana nakon posljednjega nastupa, protiv Škota u Glasgowu (u međuvremenu je odigrao prijateljsku protiv Cipra).

Zajednički nazivnik Perišića i Strinića njihov je menadžer Tonči Martić, bivši nogometaš Hajduka, Zadra, Istre i Segeste, čovjek koji odnedavno skrbi i o karijeri najtalentiranijega Hajdukova nogometaša Nikole Vlašića.

>> Perišić se vratio, ali njegov i Olićev Wolfsburg je poražen

Komentara 3

Avatar Nexus
Nexus
11:25 08.10.2014.

Bas mi je drago za njega!

Avatar franioprvi
franioprvi
11:39 08.10.2014.

Idemo Koka !

KA
karambita
18:14 08.10.2014.

Prije par godina na jednom njemackom TV kanalu je bio kontakt program u kom su ucestvovala cetvorica lijecnika koji su radili u nogometnim klubovima i prestali. Svi su rekli isto, da kad se igrac povrijedi, da je toliko druk na lijecnike, tako da su oni prisiljeni van svih lijecnickih kodeksa povrijedjene igrace krpati svim isvacim da bi sto prije zaigrali. I oni kao lijecnici, ljudi koji su potpisali hipokratovu zakletvu nisu to mogli vise gledati ni izdrzati. Rekli su i to, da su u danasnje vrijeme nogometasi obicni robovi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije