EKSKLUZIVNO

Dalmacija želi Ljetne Olimpijske igre 2016.

15.06.2003.
u 00:00

U Zadru bi se igrala košarka, u Metkoviću rukomet, Dubrovnik bi dobio vaterpolo i plivanje...

SPLIT - Ljetne olimpijske igre 2016. godine mogle bi se održati u Hrvatskoj, u Dalmaciji. Skupina entuzijasta iz Splita priprema se za kampanju i kreće u pokušaj dobivanja organizacije najvećeg svjetskog sportskog događaja, čiji se prihodi mjere u milijardama dolara.

- Ajme, kako ste saznali. Nemojte sada to na velika zvona, ideja je izuzetno osjetljiva. Može sve propasti, a ne mora biti tako. Sada vam sve to izgleda previše futuristički, ali vjerujte nam, mogućnost da se Dalmacija kandidira za organzaciju Ljetnih olimpijskih igara 2016. godine vrlo je realna. Naravno, nitko ne može kazati da ćemo dobiti organizaciju, znate kolik se novac tu vrti. No, već bi velika stvar bila da se pojavimo kao kandidati. To bi bila velika promidžba za našu regiju i državu - kazao nam je neslužbeno jedan od članova Inicijativnog odbora koji broji dvadesetak članova, ali svi žele ostati anonimni jer se ne žele pojavljivati u javnosti dok stvar ne postave na čvrste noge.

Prema toj ideji Olimpijske igre organizirale bi se na području od Zadra do Dubrovnika. Split kao središte Dalmacije bio bi centar svih zbivanja. Primjerice, u Zadru bi se igrala košarka, Dubrovnik bi dobio vaterpolo i plivanje, rukomet bi se igrao u Metkoviću, svoj dio kolača dobili bi Šibenik, Makarska, otoci... Što se tiče natjecateljskog dijela, puno toga već je u startu riješeno, a i infrastrukturna slika Dalmacije, kako godine budu prolazile, izgledat će puno ljepše.

- Do 2016. godine imat ćemo riješene cestovne probleme, već sada u Dalmaciji imamo četiri zračne luke, a smještajni kapaciteti također će se povećavati - kaže naš izvor.

Imena ljudi koji vode projekt "Olimpijada 2016. u Dalmaciji", na njihovu zamolbu, ostavili smo po strani. Izvukli smo tek nekadašnjeg splitskog gradonačelnika i saborskog zastupnika Ivana Škarića, koji će imati zadatak Saboru RH i Vladi predstaviti kandidaturu Dalmacije. I to će Škarić učiniti vrlo skoro.

Ozren Maršić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije