NOGOMET - 1. HNL

David iznenadio Golijata

23.03.2003.
u 00:00

Iznenađenje u Kranjčevićevoj ulici: Zagreb - Hajduk 2:1 (2:0)

ZAGREB - Prije utakmice u Kranjčevićevoj ulici nije bilo dvojbi: David je bio Zagreb, a Golijat Hajduk. Na posljetku su se veselili zagrebaši, jer su pobijedili hajdukovce s 2:1 (2:0) i tako izborili mjesto u Ligi za prvaka. Još pod dojmom pobjede, Radomir Đalović, napadač velika srca i silna htijenja, onako spontano, prozborio je:

- Najzaslužniji za naš uspjeh je trener Nikola Jurčević, koji je vjerovao u nas.

I Jurčevićeva sestra Marina vjerovala je u zagrebaše. Sanjala je da će zagrebački bijeli pobijediti splitske upravo s 2:1!

Mnogi su govorili nakon nadmetanja u ulici pjesnika: Hajduk je podcijenio Zagreb. Tomislav Ivić, jedan od najuglednijih hrvatskih nogometnih stručnjaka uopće, nije bio spreman gurnuti ruku u vatru za takvu tvrdnju.

- Rekao bih - istaknuo je - da se hajdukovci nisu prilagodili terenu. Dobre momčadi postaju prepoznatljive, pa lošije uvijek mogu naći prikladan odgovor, ovdje nešto zatvoriti, ondje nešto otvoriti. Stoga dobre momčadi moraju imati prednost iznenađenja.

Nikola Jurčević igru svojih izabranika nazvao je herojskom.

Doista, bijeli su imali daha i srca kao da su vodeći na ljestvici. Poveli su Novakovićevim pogotkom već u 7. minuti, nakon dobrog proigravanja Đalovića. Đalović je u 15. minuti povratnom loptom uposlio Štroka, koji je odmjerenim udarcem povećao Zagrebovo vodstvo na 2:0.

U nastavku, kad su zaigrali angažiranije, hajdukovci su postigli pogodak u 56. minuti. Rapaić je spretno, glavom, loptu dodao Krpanu, koji ju je "na brzinu" uputio u Vasiljevu mrežu. U jeku Hajdukovih napada Zagreb je zaprijetio iz protunapada, a u 66. i 68. minuti u lijepim prilikama našao se Perković.

Prvi put nakon Lovrekova, a drugi put nakon Novakovićeva ubacivanja. Osobito se idealnom činila prva prilika.

- Ali, nije bilo tako baš tako jer je lopta bila jaka - objasnio je Borimir Perković.

Bilo kako bilo, neprijeporno je: Zagreb je u promijenjenom sastavu, s debitantom Barišićem, kad su ga mnogi već otpisali, izborio mjesto u gornjem domu.

Stoga, kapa dolje i Jurčeviću i igračima, koji su - svim nevoljama usprkos - ostvarili željeno.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije