sukob

Dinamo nikada ne smije biti razlog da netko izgubi život

26.10.2014., Zagreb - Dolazak navijackih skupina BBB uz pratnju policije na stadion uoci utakmice GNK Dinamo i NK Osijek. Photo: Robert Anic/PIXSELL
27.10.2014.
u 15:48

BBB: Nekad su protestirali protiv Tuđmanove samovolje, danas protiv kluba koji vodi Zdravko Mamić

Maksimir je u nedjelju 26. listopada izgledao kao logor. Nikada nije bilo toliko snaga reda u osiguranju jedne utakmice u Maksimiru a da nije riječ o dvobojima Dinama protiv nekada Zvezde i Partizana ili Hajduka. Navijači koji podržavaju Zdravka Mamića otišli su na zapadnu tribinu, oko 1000 BBB-a na sjever i poslije pred KB Dubravu dati potporu ranjenim prijateljima. Na tribinama verbalni rat, na sreću bez sukoba.

To što se u petak dogodilo u zagrebačkom predgrađu Retkovcu otišlo je preko granice i najozbiljnije je upozorenje za državu, policiju i Dinamo kao klub. Bad Blue Boysi navijačka su skupina koja navija za nogometni klub Dinamo iz Zagreba službeno pod tim nazivom od 1986. godine. Tu je otprilike negdje i počeo i huliganizam na nogometnim stadionima. Kasnije djelovanje te navijačke skupine poprimilo je najprije političku konotaciju, u vrijeme kada je dr. Franjo Tuđman bio predsjednik, kada su BBB tražili da im se vrati ime Dinamo. U ovom novijem vremenu, u vrijeme vladavine Zdravka Mamića, to je postao sociološki problem jednog društva.

Dinamovi navijači shvatili su što se događa u Dinamu, da je to klub jedne obitelji koja više ili manje uspješno vodi taj za Zagrepčane kultni klub. Inicijativa Zajedno za Dinamo pokušavala je upozoriti državne institucije da je riječ o obiteljskom biznisu u klubu koji nije u privatnom vlasništvu, četvorka Bišćan, Šokota, Šimić i Marić također se angažirala ne bi li se stvorila kritična masa koja će natjerati Mamića na odlazak.

U istom vremenu jedan mali dio, govori se o aktivnoj skupini od 30 do 50 osoba, priklonio se Zdravku Mamiću, a u onom dijelu navijača koji ne podržavaju Mamića nazvani su – plaćenicima. U petak su se sukobili koristeći vatreno oružje.

I to je definitivno i najozbiljnije upozorenje. Svatko u životu ima pravo na svoje poglede, na svoje mišljenje, ali nogometni klub Dinamo nikada ne smije biti razlog da netko izgubi život. A pravda je spora, ali će ipak doći!

>>Mamić: Ako mi tako pošteni imamo ovakve probleme, ne znam kakva je budućnost države

>>BBB-i se ispred bolnice pomolili za kolege i razišli se kućama

>>Pogledajte kako je jučer bilo na Maksimiru

Komentara 26

Avatar AlenkaBratušek
AlenkaBratušek
15:59 27.10.2014.

Ako se zapitamo kome ide u prilog ova i ovakva situacija onda dolazimo do naručitelja!!!!Razmislite ..nije teško!!!!!

SA
Sampei
15:57 27.10.2014.

hoće li ovakvi huškački tekstovi možda doprinijeti navijačkoj tragediji? jer kako drugačije nazvati tvrdnje novinara kako su za sukob krivi mamićevi "plaćenici" kojih po novinaru ima 30-50, a svi drugi su valjda na strani zloglasnih BBB-a koji su sa tribina više puta javno prijetili mamiću, barišiću i njihovim obiteljima?!?

DU
Deleted user
21:05 27.10.2014.

U ovoj državi moreš kritizirati i predsjednika i premijera i crkvu i koga god očeš ali čim uputiš par kritičkih riječi novinarima to se odmah briše. Koje klošarske novine ovaj Večernja. Pa nek onda ukineju komentare ko i njihova lopovskaa konkurencija JL a ne glumataju neku demokratičnost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije