Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CRNA STATISTIKA

Po ovome će vatreni pamtiti Euro: Samo Modrić i Dalić imaju razloga za osmijeh

Leipzig: U posljednjem tre?em kolu skupine B na EURU hrvatska nogometna reprezentacija je odigrala 1-1 protiv Italije
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/2
27.06.2024.
u 14:20

Hrvatska se do sada sedam puta kvalificirala na europska prvenstva. Propustila je tek Euro 2000., dok je najslabije rezultate ostvarila 2012. i upravo 2024., kada su hrvatski reprezentativci zapeli već u grupnoj fazi. Nažalost, to nije jedini negativan statistički podatak vezan za nastup Vatrenih na ovogodišnjem kontinentalnom natjecanju.

Hrvatska nogometna reprezentacija odigrala je 1:1 protiv Italije u Leipzigu u posljednjem, trećem kolu skupine B Europskog prvenstva, što je rezultat koji joj u konačnici nije bilo dovoljan za plasman u osminu finala. Držala je Hrvatska vodstvo sve do 98. minute, ali je tada sjajno suprotni kut pogodio Mattia Zaccagni i uništio nade Vatrenih, koji su se vratili u Zagreb već nakon grupne faze natjecanja.

Hrvatska se do sada sedam puta kvalificirala na europska prvenstva. Propustila je tek Euro 2000., dok je najslabije rezultate ostvarila 2012. i upravo 2024., kada su hrvatski reprezentativci zapeli već u grupnoj fazi. Nažalost, to nije jedini negativan statistički podatak vezan za nastup Vatrenih na ovogodišnjem kontinentalnom natjecanju. 

Naime, najveći poraz u povijesti nastupanja na europskim prvenstvima doživjeli su protiv Španjolske, kada su u utakmici skupne faze izgubili 3:0. Španjolska je, da podsjetimo, kompletan posao obavila u prvom poluvremenu. Postigli su Španjolci tri gola u prvih 45 minuta, a strijelci su bili Alvaro Morata u 29., Fabian Ruiz u 32. te u nadoknadi Dani Carvajal. 

Hrvatska je također postigla najmanje golova na turniru. Samo tri puta Vatreni su pronalazili put do suparničke mreže, što je prosjek od jednog gola po utakmici. Ovaj niz slabih rezultata bio je praćen malim brojem različitih strijelaca – samo dva igrača su se upisala u strijelce tijekom cijelog Europskog prvenstva. Protiv Albanije je, naime, zabio Andrej Kramarić, dok je protiv Italije precizan bio Luka Modrića. Za jedan naš gol zaslužan je i igrač Albanije Klaus Gjasula, koji je zabio autogol.

VEZANI ČLANCI:

Također, momčad nije uspjela zabilježiti ni jednu pobjedu u grupnoj fazi, što se dogodilo tek drugi put u povijesti, a ukupni rezultat u skupini bio je dosad najgori: dva remija i jedan poraz, uz tri postignuta i šest primljenih golova. Ukupno šest primljenih golova također označava najviše primljenih golova u skupnoj fazi europskog prvenstva za Hrvatsku.

I dok je momčad grupno nanizala brojne negativne rekorde, jedan igrač upisao se u pozitivnu stranu nogometne povijesti. Naime, hrvatski kapetan Luka Modrić upisao je 16 nastupa i četiri gola na europskim prvenstvima, čime je postao domaći rekorder. Iza njega je, po broju nastupa, Ivan Perišić s 13 odigranih utakmica, dok i on ima četiri zabijena gola. 

Također, Modrić je jedini hrvatski nogometaš koji je zabijao na četiri različita europska prvenstva. Uspijevalo mu je to 2008., 2016., 2020. i 2024. Od Eura 2018. Modrić nosi titulu najmlađeg hrvatskog strijelca završnog turnira Eura. Austriji je zabio kada je imao samo 22 godine i 273 dana. S druge strane, na Euru 2024. postao je i najstariji Vatreni koji je zabijao na tom natjecanju. Protiv Italije je zabio s točno 38 godina i 289 dana. Ujedno, nastupom protiv Italije postao je najstariji hrvatski igrač koji je odigrao neku utakmicu na turniru Eura.

Pozitivne rekorde rušio je i hrvatski izbornik. Naime, Zlatko Dalić odveo je Hrvatsku na dva uzastopna Eura (2020. i 2024.), izjednačivši se tako s uspjehom Slavena Bilića, koji je vodio Hrvatsku na prvenstvima 2008. i 2012. Također, izjednačio se s Bilićem i po broju utakmica koje je vodio na kontinentalnom natjecanju. Sada obojica mogu reći da su na sedam utakmica europskih prvenstava bili hrvatski izbornici.

FOTO Ovako su izgledali mali vatreni prije nego su postali slavni. Neke od njih nećete prepoznati

Leipzig: U posljednjem tre?em kolu skupine B na EURU hrvatska nogometna reprezentacija je odigrala 1-1 protiv Italije
1/21

 

Komentara 1

CA
canon60
15:18 27.06.2024.

Dalić ima razloga za osmjeh jer će i dalje voditi reprezentaciju a da pri tom nema nikakvih obaveza. Dovoljna je suzica u oku i poneka domoljubna fraza i idemo dalje tj. tonimo još dublje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije