PIŠE ŽELJKO JANKOVIĆ

Jedan se vatreni štedio, još nije do kraja otpustio kočnice. I Dalić je svjestan jedne stvari

Rijeka: Prijateljska utakmica između Hrvatske i Sjeverne Makedonije
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/4
05.06.2024.
u 07:00

Krilne pozicije nešto je što Dalića u ovom trenutku najviše brine. Gledajući moderne trendove, jako puno reprezentacija baš na tim pozicijama ima najubojitije igrače

Nakon utakmice sa Sjevernom Makedonijom izborniku Zlatku Daliću ostala je još samo ona s Portugalom nakon koje će, kako je sam kazao, imati jasniju sliku o tome kako će izgledati naša udarna postava za otvaranje Europskog prvenstva u Njemačkoj protiv Španjolske. Jasno je da Dalić u ovom trenutku ima definiran veći dio momčadi. Po onome što smo vidjeli na završnim pripremama, barem u dosadašnjem dijelu, jasno je da je na bekovskim pozicijama najizgledniji tandem Stanišić-Gvardiol. Obojica su u svojim klubovima imala sjajnu sezonu. Gvardiol, naravno, spada među nekolicinu naših igrača najviše svjetske razine. O njegovoj ulozi na tom lijevom beku već neko vrijeme priča Zlatko Dalić. Nema dvojbe da Gvardiol svojim izvanserijskim kapacitetima može vjerojatno odraditi bilo koju zadaću na terenu, no ipak će se njegova uloga na toj poziciji razlikovati od iste u Manchester Cityju. Jer, drugačija je filozofija igre i fizionomija momčadi kojima upravljaju Pep Guardiola i Zlatko Dalić. O tome je jučer na službenom druženju s novinarima, između ostaloga, govorio Mateo Kovačić.

Gvardiol će se snaći

– Neće mu biti sigurno biti isto s obzirom na filozofiju. Drugačiji je to način igre. No i ovdje se dosta igra s loptom, krećemo se puno, tražimo igru. Joško će se sigurno adaptirati i odraditi što izbornik od njega traži. Siguran sam da će se brzo snaći u bilo kojoj ulozi – komentirao je Kovačić.

Rijeka: Prijateljska utakmica između Hrvatske i Sjeverne Makedonije
1/5

Na stoperskim pozicijama je, prema dojmovima iz reprezentativnog kruga, jedno mjesto određeno za Josipa Šutala. Za drugo će još biti kalkulacija. Stoperski tandem Šutalo-Erlić u bliskoj se prošlosti pokazao kao jako dobro rješenje. No, za tu poziciju sigurno konkurira i Marin Pongračić koji iza sebe ima odličnu sezonu. Treninzi i utakmica protiv Sjeverne Makedonije potvrđuju da je u odličnom stanju. Također, Vida, kao jedan od senatora momčadi donosi prijeko potrebno iskustvo i beskompromisan stav bude li potrebno ući ratnički na naše suparnike.

Krilne pozicije nešto je što Dalića u ovom trenutku najviše brine. Gledajući moderne trendove, jako puno reprezentacija baš na tim pozicijama ima najubojitije igrače. Stoga svi s nestrpljenjem iščekujemo hoće li Ivan Perišić biti na optimumu za ono što nas očekuje na Europskom prvenstvu. U utakmici protiv Sjeverne Makedonije jasno je bilo da se naš krilni napadač pomalo i štedi. Još nije otpustio sve kočnice. Svjestan je toga i izbornik Zlatko Dalić koji pak ne dvoji da će Ivan na Euru biti naša posebna snaga, baš kako je to bio slučaj svih ovih godina otkako je u reprezentaciji. To bi bio idealan scenarij jer je okosnica ove momčadi naviknuta na Perišića u udarnoj postavi. A dobro je poznato da je naša nacionalna vrsta svoje najbolje rezultate ostvarila u kompoziciji igre u kojoj nije bilo eksperimenata. Jer, bez Perišića će Dalić morati eksperimentirati s drugim taktičkim postavkama. Pitali smo Kovačića kako vidi njegovo trenutačno fizičko stanje.

Perišić jedva čeka...

– Odlično. Perija je motiviran. Stalno sam govorio, ako se netko može uspješno vratiti nakon takve ozljede, onda je to Perišić jer ima strašne fizičke predispozicije, discipliniran je, voli nogomet i jedva čeka biti tu. Jako je važno da je tu s nama, spreman je i siguran sam da će rasti iz dana u dan i biti spreman za početak Eura – kazao je Kovačić.

U sličnom procesu povratka na najvišu razinu je i Marko Pjaca, vjerojatno, uvjetno rečeno, druga naša opcija za tu poziciju. Također je protiv Sjeverne Makedonije dobio priliku rastrčati se. Ako imamo pravo na to, možda je subjektivni dojam da je Pjaca malo slobodniji u tom punom šprintu. Kada je na toj razini, Daliću je sigurno lakše u mislima slagati taktičke varijante.

Na desnoj strani je Dalić u zadnjoj utakmici isprobao nekoliko varijanti. Kao dvije najizglednije nameću se Lovro Majer koji igra jako dobro, a potvrda njegova odličnog stanja sigurno su i dva pogotka. Na naše eksplicitno pitanje je li s Majerom dobio ono za čim teži na desnoj krilnoj poziciji Dalić nije kategorički odgovorio. No u njegovu glasu osjetilo se zadovoljstvo. Jedna od opcija je svakako Andrej Kramarić koji bi svojim, malo drugačijim šprintom, mogao donijeti potrebnu dubinu bude li trebalo pritisnuti protivnika.

Komentara 1

BP
Besposlen pop
08:22 05.06.2024.

Ponizni nam je najslabija karika. Kad nema Vlašića

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije