NOGOMET - REPREZENTACIJA

Jedna utakmica, dva pokusa?

27.03.2002.
u 00:00

* S današnjom utakmicom završava razdoblje eksperimentiranja, budući da do odlaska u Japan ostaju još samo dvije utakmice, nužne za kakvo-takvo uigravanje

ZAGREB - Stjepan Tomas na mjestu desnoga braniča, Boris Živković u sredini veznoga reda! Takva bi se novost mogla iščitati iz popisa jedanaestorice koju je jučer priopćio izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Mirko Jozić, uoči večerašnjeg (Maksimir, 18 sati) prijateljskog susreta "kockastih" sa slovenskom reprezentacijom.

Utakmica se doista može nazvati pokusnom, budući da je izbornik nakanio ovom prigodom odmoriti Vlaovića, Šarića, Soldu, Balabana..., a ozljede su zapriječile nastup braći Kovač, Tudoru i Vranješu. Tako će, u skladu s planom, dobiti prigodu, recimo, Šimunić, ali zacijelo s neplanirano velikom minutažom, a mimo donedavna plana zaigrat će, već u prvoj postavi, i mladi Andrić.

Jozić je pobrojivši početnih jedanaest nogometaša odbio priopćiti raspored na terenu ostavljajući novinarima odgonetavanje te goleme tajne. Može se tako pretpostaviti da će pokušati iskomponirati glazbu bržega ritma u središnjici. Tako da posljednji igrač veznoga reda bude Živković, koji ima i snage i znanja pokretati akcije brže i kreativnije negoli Tomas, iskušavan već u toj ulozi.

Po istoj logici, u vezi bi Andrić imao donijeti prodornost po desnoj strani, na kojoj se od Tomasa to ne može očekivati toliko koliko od Jarnija na lijevoj. Rastrčanost Živkovića i Andrića donekle bi oslobodila takve aktivnosti Prosinečkoga, približila ga slovenskim vratima i usmjerila onome što najbolje zna - stvoriti višak igrača i pripremiti priliku napadačima.

Sve su to samo špekulacije, budući da je jučerašnja prezentacija nove (Nikeove) opreme naših nogometaša i trenera bacila u drugi plan razgovor o utakmici. Nagađanje je i hoće li (uvjetno rečeno) rezervisti (Butina, Hrman, Agić, Rapaić, Vugrinec, Stanić, Olić) kasnijim ulaskom donijeti samo personalne promjene ili i promjenu načina igre. Zamijeni li Hrman Jarnija, Agić Živkovića (koji bi, pak, mogao ostati u igri umjesto Tomasa), Vugrinec Andrića, Rapaić Prosinečkoga, a Stanić i Olić Bokšića i Šukera, stil bi bio sačuvan.

No, Vugrinec, Rapaić i Stanić mogu zaigrati i na drugim mjestima, pa bismo - ako se to dogodi - u jednoj utakmici vidjeli dva pokusa. Kada bi oba uspjela bio bi to pun pogodak, budući da poslije ove utakmice više neće biti vremena za eksperimente - ostat će još samo ogledi sa selekcijama BiH i Mađarske - nego će biti nužno početi kakvo-takvo uigravanje momčadi za Svjetsko prvenstvo.

D. Draženović

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije