VUVUZELE

Na hrvatskim stadionima bile bi zabranjene, kažu u HNS-u

Vuvuzela
ALEXANDER JOE
14.06.2010.
u 20:26

Zvuči kao da vas napada roj ljutitih stršljenova, a u pozadini pjeva Ozzy Osbourne, opisuju Englezi.

Prijenosi utakmica Svjetskog prvenstva u Južnoafričkoj Republici prvi su u povijesti koje dio gledatelja prati stišanog televizora. Razlog su, naravno, vuvuzele, trube koje imitiraju riku slonova.

– Ma kakva rika slonova, to je još gore. Zvuk je kao da vas napada roj ljutitih stršljenova, a u pozadini pjeva Ozzy Osbourne – opisali su zvuk vuvuzele engleski navijači.

Blatter: Ovo nije Europa

Vuvuzele ne iritiraju samo navijače nego i igrače. Zato ovih dana kruže glasine da će ih zabraniti do kraja prvenstva. Ipak, predsjednik Fife Seep Blatter to opovrgava.

– Ovo nije zapadna Europa, već Afrika, pa se tome moramo prilagoditi. Nema govora o zabrani upotrebe vuvuzela, to je kao da brazilskim navijačima zabranimo sambu, švicarskima kravlja zvona, a engleskima pjesmu. Afrikanci, uostalom, i ne znaju navijati bez vuvuzela – zaključio je Blatter.

Domaćini su zbog brojnih kritika ipak pronašli kompromis. Proteklih su dana počeli proizvoditi vuvuzele slabije jakosti, koje više neće proizvoditi zvuk od 144 decibela, već samo od 124. Usporedo, prema južnoafričkom zakonu, građevinski radnici moraju nositi čepiće za uši svuda gdje je buka veća od 85 decibela.

Iako svi misle da je vuvuzela izum Afrikanaca, prvi se put u upotrebi našla na meksičkim stadionima sedamdesetih godina. Meksikancima se taj izum ipak nije svidio, no jest Južnoafrikancima, koji su je prvi put upotrijebili na utakmici nogometaša Kaizer Chiefsa i Orlando Piratesa 1990. godine.

Bez vuvuzela i kišobrana

U Hrvatskoj problema s vuvuzelama nećemo imati.

– S obzirom na to da su vuvuzele tvrde i dugačke, ne bi smjele na stadion, jer je po zakonu zabranjeno nositi sve predmete kojima se mogu nanijeti ozljede. Tako je, na primjer, s kišobranima – kaže HNS-ov povjerenik za sigurnost Zoran Cvrk.

Aplikacija sa zvukom vuvuzele najskidanija

Jučer se na internetu pojavila aplikacija za iPhone koja imitira zvuk vuvuzele. Već prvi dan skinuta je više od milijun puta, te je tako odmah izbila na mjesto najskidanije aplikacije.

“To je najbolja aplikacija koju sam ikad skinuo. Moj brat mrzi zvuk vuvuzele, a sada će ga mrziti još više”, napisao je u komentaru jedan korisnik iPhonea.

Na Facebooku je pak osnovana grupa “Zabranimo vuvuzele”, te već sada ima oko 50.000 članova. Brzo je osnovana i grupa “Nemojmo zabraniti vuvuzele”, a ima oko 10.000 članova.

Ključne riječi

Komentara 11

OB
-obrisani-
08:43 15.06.2010.

Ma ne treba Vuvuzele zabraniti na hrvatskim stadionima jer kada pristignu Lihtenštejn ili Wales neče strašno smetati. Ma te prijateljske utakmice vanjka World Cup ekipa su ionako zabava i revija i možda bi neki zvuk vuvuzele i u Hrvatsku donio osječaj, sluh i dišpet World Cupa kojega osječamo oni koji smo unutra..

SM
smile111
21:56 14.06.2010.

zvijele vuvuzele, i ja imam jednu

NU
nubiwarior
21:26 14.06.2010.

Ma moj bi kur** bi vi zabranili vuvuzele ne možete ni opasnu pirotehniku maknuti sa stadiona, osim toga komu se ne sviđa ne mora gledati SP to je dio afričke kulture, kada budete organizirali SP radite što hoćete ovaj puta će biti kako kažu afrikanci kome ne sviđa neka pukne!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije