HRVATSKI NOGOMETNI SAVEZ

Ne želim odgovarati za nogometno sutra

12.12.2003.
u 00:00

Opstanak našeg sporta ovisi o rješenju financiranja, koje sad ne funkcionira

ZAGREB - Mobitel je zazvonio, a nakon što je predsjednik HNS-a Vlatko Marković čuo glas s druge strane, odgovorio je:

- Rudi, situacija u hrvatskom sportu je teška, vama pomaže država, vi ste već danas u mlađim uzrastima bolji od nas. Vidimo se, stari.

Bio je to Rudi Zavrl, predsjednik Slovenskoga nogometnog saveza.

- Odmah me nazvao kada je pročitao da odlazim - rekao je Marković.

Što vas je nagnalo da najavite odlazak?

- Osnovni je razlog stanje u hrvatskom sportu.

Objasnio je:

- Država od 1990. godine nije napravila apsolutno ništa za sport, a sportaši i nogometni reprezentativci su stalno za političare ponos. A mi koji svaki dan radimo u sportu znamo koliko je teško. HNS svaki dan nekome pomaže, svakodnevno mi na stolu stoje tri-četiri apela za pomoć. Mi se snalazimo, a kako će preživjeti klubovi, dolazi vrijeme licenciranja klubova, na čemu Uefa ustrajava, a samo nekoliko naših prvoligaša moći će Uefine zahtjeve financijski ispuniti.

U nekoliko sljedećih dana Marković će se sastati s Ivanom Šukerom, predsjednikom HKS-a, gradonačelnikom Velike Gorice i visoko pozicioniranim članom HDZ-a, te s bivšim vrhunskim sportašima, također članovima HDZ-a, Pericom Bukićem i Franjom Arapovićem.

- Pitanje sporta se mora riješiti, mora se donijeti zakon o sportu, mora se riješiti pitanje njegova financiranja. Ja ne želim i neću odgovarati za budućnost hrvatskog nogometa. Za nekoliko godina, kada potonemo još dublje nego Mađari, tada će se pitati tko je bio predsjednik HNS-a. Za tu borbu ja nemam snage.

Marković će reprezentaciji omogućiti vrhunske pripreme uoči Europskog prvenstva u Portugalu, a nakon toga će najvjerojatnije otići.

- Ako do tada ne bude nikakvih pomaka nabolje, sigurno odlazim.

Do tada će čelni čovjek započeti projekt o kojem sanja, a za kojim vapi naš nogomet.

- Komercijalni kamp HNS-a gradit ćemo u Šmidhenu. Njegova gradnja počet će u mome mandatu.

Marković više vremena provodi u zrakoplovu nego u automobilu. Svjedoči velikim ulaganjima u nogomet diljem istočne Europe.

- Grade se kampovi, otvaraju nogometne škole, pa znate što je Slovenija za nas u tome - velesila! U svim tranzicijskim zemljama ulaže se ogroman novac, slovačka država plaća 58 trenera mlađih uzrasta, a kod nas treneri ne primaju plaće i po nekoliko mjeseci. To su problemi pred kojima ne smijemo zatvarati oči. Otkucavaju posljednje sekunde, i to je moj apel! - zaključio je razočarani Vlatko Marković.

IGOR FLAK

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije