vahid halilhodžić

Nosi Napoleonov orden, a dobivao je naknadu za nezaposlene

Vahid Halilhodzic
Pixsell
17.08.2010.
u 09:49

Posljednji je donio trofej PSG-u i uveo ga u Ligu prvaka, a s tim se klubom još sudi zbog otkaza uručenog 2005.

U Maksimir je jučer došao stručnjak s velikim ugledom u Europi i svijetu, uz tri hrvatska kralja, Ćiru Blaževića, Tomislava Ivića i Otta Barića, zasigurno najcjenjeniji koji je sjeo na prokletu klupu nakon Branka Zebeca.

Život i karijeru Vahida Halilhodžića, obožavanog mostarskog centarfora, obilježio je rat u kojem je izgubio sve. S obitelji je iz Mostara pobjegao 1993. u Francusku, gdje mu nisu priznali diplomu iz BiH, pa je morao ispite ponovo polagati. Tri godine živio je "od pariškog zraka", kako je sam znao reći, i primao nadoknadu za nezaposlene.

Henri Michel preporučio ga je 1997. za trenera marokanske Casablance i to je bila prekretnica. Vratio se u Francusku s naslovom prvaka Afrike, a punu afirmaciju stekao je u Lilleu gdje je u četiri godine postao najcjenjeniji trener francuske lige za kojeg su se raspitivali i najveći europski klubovi poput Manchestera i Reala. Vrhunac je bio PSG gdje je zatekao Ronaldinha.

– Kad sam dolazio upozorili su me: "Pazi, taj će ti i u karantenu dovesti prostitutku!". Čelnici su ga odlučili prodati Barci za 33 milijuna eura, a ja sam im rekao: "Nemojte, za godinu dana vrijedit će 60 milijuna eura, od njega i Paulete napravit ću prvi napadački dvojac Europe!". Ali kad su mi pokazali Ronaldinhov zamršeni ugovor, odustao sam – ispričao je jednom Halilhodžić.

U gradu u kojem je bio sirotinja, u klubu u kojem treneri od pritiska lude i koji je posljednji uveo u Ligu prvaka, Halilhodžić je u veljači 2005. dobio otkaz bez razloga, a PSG mu je morao platiti 3,5 milijuna eura odštete. No, žalbeni sud presudio je drugačije i odjednom je morao vratiti 1,750.000 eura. Pravna trakavica s PSG-om još traje.

Nosio je olimpijsku baklju, 2004. dobio je orden Legije časti, iznimno francusko priznanje koje je osnovao još Napoleon, a godinu dana prije njega dobio ga je Steven Spielberg. Zadnji posao bio mu je u Bjelokosnoj Obali, a Alžir mu je presudio kao Turska Biliću. Zabio je za polufinale u posljednjoj minuti, Alžir ga je šokirao u nadoknadi.

Ključne riječi

Komentara 2

VK
vječni krojf
13:36 17.08.2010.

Halilhodzic je jos jedna dobra Mamiceva odluka.U hrvatskoj momentalno nema trenera koji bi odgovarao imena Dinama.Na veliku zalost u Hrvatskoj je jako velika oskudnica nogometnih strucnjaka.Zajec je ugledna osoba,legenda Dinama ali je neiskusan kao trener i to je morao sam zakljuciti i mozda se izboriti za neku drugu funkciju.

PS
punisher-sb
14:09 17.08.2010.

Samo jedna primjedba,ne znam odakle ovim kvazi-novinarima pravo da klupu jednog dinama nazovu prokletom-ipak ruku na srce od ovih trenera dosad samo trojica imaju rernome dostojan jednog dinama,a ovi ostali mogu samo zahvaljivati što su ,pa makar i jedno vrijeme vodili neki ozbiljniji klub!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije