Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SIGURAN I POUZDAN

Ovaj je vatreni naša najvažnija karika na Euru, da nemamo njega možda bismo već ispali

Hamburg: Susret Hrvatske i Albanije u 2. kolu skupine B na Europskom prvenstvu
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/5
23.06.2024.
u 08:34

Dominik Livaković ima čak sedam obrana, koliko i Albanac Strakosha, Čeh Stanek, Englez Pickford i Francuz Maignan. Najmanje dvije od tih sedam obrana bile su spektakularne i od neslućene važnosti, obje u utakmici s Albancima.

Ovaj statistički podatak baš ne ide na ruku hrvatskoj reprezentaciji, ali ide našemu vrataru: naime, naša nacionalna momčad već je primila čak pet pogodaka u prve dvije utakmice u skupini Eura u Njemačkoj – što je najviše otkad nastupa na velikim natjecanjima – a Dominik Livaković ima čak sedam obrana, koliko i Albanac Strakosha, Čeh Stanek, Englez Pickford i Francuz Maignan. Najmanje dvije od tih sedam obrana bile su spektakularne i od neslućene važnosti, obje u utakmici s Albancima. Tko zna: da nije bilo Livakovićevih sjajnih reakcija, možda više ne bismo uopće bili u igri za plasman u osminu finala.

Dakle, Dominik Livaković u Njemačkoj je ponovno ono što je oduvijek bio: najvažnija karika naše momčadi, jednako kao i njegov kolega s rukavicama u talijanskoj reprezentaciji, 25-godišnji Gianluigi Donnarumma – najbolji igrač posljednjega Eura – čovjek s čak devet obrana. Ovakav Livaković, koji drži konstantu forme iz klupske sezone, bit će nam potreban i u odlučujućoj utakmici s Talijanima.

U statističkom pogledu bit će ovo značajna Livakovićeva godina. U utakmici protiv Albanije ostavio je svoj 56. nastup za Hrvatsku. Među vratarima više nastupa od njega imaju samo Stipe Pletikosa, 114, te legendarni brončani iz Francuske Dražen Ladić, 59. Potraje li Hrvatska na Europskom prvenstvu, Livaković bi preskočio Ladića na ovoj listi, ali u svakom slučaju dogodit će se to do kraja kalendarske godine.

Livaković je u dosadašnjih 56 nastupa primio 59 pogodaka, ima 19 "čistih mreža", dok je Ladić u 59 nastupa primio 53 pogotka i imao 26 "clean sheetova". I još nešto: u utakmici s Italijom Dominik će sedmi put nastupiti u utakmicama europskih prvenstava i postati naš novi rekorder. Stipe Pletikosa na Eurima 2008. i 2012. ima ukupno šest nastupa za Hrvatsku.

Inače, od vratara koji su na Europskom prvenstvu branili po dvije utakmice, devet obrana uz Donnarummu imaju i Mađar Gulácsi i Nizozemac Verbruggen, po osam Škot Gunn, Poljak Szczȩsny i Slovak Dúbravka.

>> Pogledajte tetovaže vatrenih

Hamburg: Susret Hrvatske i Albanije u 2. kolu skupine B na Europskom prvenstvu
1/13
 

Komentara 11

PA
Papillon
09:40 23.06.2024.

Kao što je netko već napisao, ne bih se složio s hvalospjevima Livakoviću unatoč nekim njegovim izvrsnim obranama. Prvi gol Albanije je definitivno bio obranjiv. Livaković je tu loptu trebao braniti nogom. Za prvi gol Španjolske ga ne smijemo kriviti jer je Morata išao sam prema golu, međutim i tu je Livi trebao bolje reagirati jer je Moratina lopta doslovno išla posred gola. Jako je nesiguran u igri nogom, što se najbolje vidjelo protiv Španjolske kada je gotovo svaku loptu krivo ispucao pa smo gubili posjed. Tu svoju nesigurnost prenosi na našu zadnju liniju pa igrači često puta izbjegavaju dodati mu loptu te ju radije ispucaju naprijed. On je golman koji će obraniti nemoguće, ali je nekompletan jer je loš u igri nogom i izlascima na centaršuteve.

PO
podanak
09:32 23.06.2024.

Ramsdale je bio prvi golman u Arsenalu i u reprezentaciji Engleske. U Arsenalu istisnuo ga je Raya, u Engleskoj Pickford. Zašto? Čovjek ne zna igrati nogom!

Avatar KorisnikZa2Kn
KorisnikZa2Kn
08:44 23.06.2024.

Iskreno, nije liva bas nesto spektakularno branio da ne kazem onaj gol glavom koji je htio odbaciti pa je fulao loptu ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije