Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČUVENA 1976.

Prije 48 godina Euro se igrao i u Zagrebu. Maksimir je tada imao jedan od najboljih travnjaka u Europi

Foto: Arhiva VL
1/2
21.06.2024.
u 18:00

Reprezentacije koje su bile u Zagrebu inzistirale su prije svega na kvalitetnim terenima za trening. Nizozemci, predvođeni Cruijffom, bili su smješteni u Šmidhenu i bili su jako zadovoljni. Njihove treninge u Samoboru pratilo je i po nekoliko tisuća ljudi.

Prije točno 48 godina, u ljeto 1976. godine, nogometni Euro igrao se u – Zagrebu! Naime, završnici 5. Europskog prvenstva, na kojoj su sudjelovale Čehoslovačka, SR Njemačka, Nizozemska i Jugoslavija, domaćin je bila Jugoslavija. Igralo se na stadionima u Beogradu (Marakana) i Zagrebu (Maksimir). Glavni operativac u Zagrebu bio je Ante Pavlović, njegova desna ruka bio je Zorislav Srebrić, a velik dio posla obavio je i Petar Bujević.

– Reprezentacije koje su bile u Zagrebu inzistirale su prije svega na kvalitetnim terenima za trening. Nizozemci, predvođeni Cruijffom, bili su smješteni u Šmidhenu i bili su jako zadovoljni. Njihove treninge u Samoboru pratilo je i po nekoliko tisuća ljudi. Čehoslovaci, koji su osvojili taj EP, odsjeli su u Esplanadi. Najveći je problem bila kiša, uoči dvoboja Čehoslovaka i Nizozemaca bio je pravi prolom oblaka pa se činilo da se neće ni igrati. Kiša je stala sat vremena prije utakmice. Srećom, u to vrijeme maksimirski travnjak bio je jedan od najboljih u Europi i kad je utakmica počela, gotovo se nije ni vidjelo da je na njega pala tako velika količina kiše. Na stadionu se uoči tog Eura nije ništa dograđivalo, tek je oličen i ušminkan – prisjetio se Zorislav Srebrić.

>> Ovako su izgledali mali vatreni prije nego su postali slavni. Neke od njih nećete prepoznati

1/21

A po toj opisanoj maksimirskoj kiši dogodilo se veliko iznenađenje u polufinalnoj utakmici Nizozemske i Čehoslovačke. Panenka i društvo nakon produžetaka su s 3:1 srušili Oranje. No, Nizozemska se ustvari raspala u kampu Šmidhen u Samoboru. Previše samouvjerena, zapravo arogantna Nizozemska, došla je u Zagreb tretirajući polufinale protiv Češke kao obavezu koju mora proći prije samorazumljivog finala njih i Nijemaca. Međutim, poznata nizozemska autodestrukcija i svađe između velikih zvijezda, koje su im oduzele i neke prijašnje naslove, nisu "iznevjerili" ni na ovom natjecanju.

Prvo su najbolji nizozemski golman Jan van Beveren iz PSV-a i njegov klupski kolega Willy van der Kuylen demonstrativno napustili kamp protestirajući zbog toga što šef nije bio izbornik George Knobel, već svemoćni Johan Cruijff. Zatim vodstvo saveza nije prihvatilo izbornikov zahtjev da dobije vrhunskog pomoćnika i da na mjesto direktora reprezentacije imenuje Cruijffova prijatelja i Knobel je podnio ostavku, uz uvjet da se javnost i reprezentativci o tome obavijeste nakon Eura. Ali, vijest da je izbornik bivši procurila je noć prije polufinala s Čehoslovačkom na Maksimiru.

Usred noći, iz Zagreba su se prema Šmidhenu sjurili svi nizozemski novinari, a priča da izbornik odlazi nakon EP-a izašla je u novinama ujutro na dan utakmice. U drugom polufinalu, igranom u Beogradu, Njemačka je nakon čudesnog preokreta (od 0:2 do 4:2) u produžetku pobijedila Jugoslaviju. U zagrebačkoj utakmici za 3. mjesto Nizozemci su pobijedili Jugoslaviju s 3:2 nakon produžetaka, a u beogradskom finalu Češka je uz čuveni Panenkin 11-erac sa 7:5 (2:2) svladala favorita Njemačku.

Ključne riječi

Komentara 3

HI
Hrvat iz Prigorja
19:30 21.06.2024.

Sada Maksimir i polako i Poljud ruglo gradova ,a ovi koji će braniti Poljud , ako se obnovi za 30 godine ,a toliko je maksimir stariji, bit će novo ruglo kak je maksimir .

Avatar Tombstone
Tombstone
20:43 21.06.2024.

Zakaj dozvoljavate klincima kao sto je Ledinski komentiranja dogadjaja prije njihovih rodjenja? Cruyff uopce nije igrao.

Avatar Tombstone
Tombstone
20:39 21.06.2024.

Cruyff nije igrao. Ali igrao je Panenka koji je tada od Sepp Meyera napravio budalu bas panenkom, u finalu. Igrali su I Vesely I Masny. U tom istim finalu protiv Njemacke. Juga je zavrsila zadnja, bas zbog bezvrijednih srpskih igraca kao dzajic I slicnih nula.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije