NOGOMETAŠ GODINE

Soldo je preuzeo glavnu ulogu...

15.12.2001.
u 00:00

GREGA ŽIDAN, BIVŠI IGRAČ OLIMPIJE, DINAMA I MARIBORA, NOGOMETAŠ KOJI JE NASTUPAO ZA REPREZENTACIJE TRI DRŽAVE * Pletikosa je bio sjajan i u Hajduku i u reprezentaciji, kaže Židan, kojem je hrvatski reprezentativni dres s brojem 14 najdraža uspomena

Jedini nogometaš koji je nastupio za dvije reprezentacije, Sloveniju i Hrvatsku, Grega je Židan...

- Za tri! I za jugoslavensku - dopunjava nas bivši igrač Olimpije, Dinama i Maribora dok razgovaramo u njegovoj ljubljanskoj pizzeriji "Gregorino". Vrlo je zadovoljan što je uvršten u naš žiri, jer:

- Tih desetak minuta koje sam igrao za Hrvatsku protiv SAD-a pamtit ću do kraja života, a dva kockasta dresa s brojem 14 najdraža su mi uspomena. Idem sigurno na SP, gdje ću podjednako navijati za obje reprezentacije...

- Okrećemo se vašem izboru - Soldo na vrhu!?

- Jedan je od onih koji su dugo bili u drugom planu, ali je odlaskom Bobana i Asanovića preuzeo jednu od glavnih uloga. Bez Solde ni Stuttgart nije isti. Njemu uz bok postavljam Pletikosu, za kojeg me čudi da još brani u Hrvatskoj, jer je jedan od najboljih u Europi i svijetu. Odličan i u Hajduku i u reprezentaciji, pred njim je velika karijera.

- Braća Kovač u "paketu", jedan do drugoga?

- I veliki Bayern ih je tako uzeo, što govori o njihovu učinku i vrijednosti. Budućnost hrvatske reprezentacije vezana je uz njih kao okosnicu.

- Pa onda dva žuta, mali i veliki?

- Iako Bišćan nije puno igrao za Liverpool, imao je udjela u osvajanjima engleskih kupova. Sjajne je tjelesne građe, svašta može napraviti. O Prosinečkom ne treba puno govoriti. Dovoljno je da ga imate uza sebe, on će učiniti svoje. Digao se poput feniksa iz pepela.

- I Tudor se visoko uzdigao?

- Ove je godine najviše napredovao, postao je standardni u Juventusu, igrač za velika ostvarenja. SP će mu biti korak dalje.

- Na začelju je stara garda?

- Šuker je uvijek - Šuker. Pristupanje zehcigerima znači da se želi dobro pripremiti za SP i opet biti na prvome mjestu, u središtu, kao strijelac. Kad su nedostajali glavni kotači, Jarni je povukao, sila je. Bokšić je poput šlaga na kraju - napravio je najpotrebnije za odlazak na SP, gdje će, napokon, dočekati najzvjezdanije trenutke karijere! Možda bi na listi bilo mjesta i za druge, recimo za moga prijatelja Igora Štimca, koji se još više treba posvetiti nogometu.

M. Rede

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije