KALKULACIJE

Što treba Dinamu za europsko proljeće u Ligi prvaka? Ove dvije utakmice su ključne...

Susret Salzburga i Dinama u Ligi prvaka, Petkovi? zabija za 0:2 Dinama
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/5
24.10.2024.
u 10:27

Dogodi li se nakon Austrije pozitivan rezultat i u Slovačkoj, put do snova dodatno će se raskrčiti, a Dinamo će onda imati rasterećenije utakmice protiv velikana koje dolaze

Pobjedom u Salzburgu Dinamo je probio barijeru prvog slavlja u novoformiranoj Ligi prvaka. Ples elite ove nogometne jeseni postao je još raskošniji, plavi su u riznicu kluba donijeli preko dva milijuna eura, ali i snove o europskom proljeću u Ligi prvaka. Situacija koja neodoljivo podsjeća na onu iz prvog mandata Nenada Bjelice, kada se samo nesretnim spletom okolnosti Dinamo nije probio do nokaut-faze najjačeg nogometnog natjecanja na svijetu.

Tri su kola Lige prvaka iza nas. Kalkulirati sada možemo na bezbroj ovakvih i onakvih načina. Ono što se jasno zna je da je u igri još 15 bodova. Pet utakmica, od čega su dva gostovanja i tri domaće utakmice. Već 5. studenog plavi idu na novi put, tada u Slovačku, na noge tamošnjem prvaku Slovanu iz Bratislave. Već se mogu iščitati znakovi naricanja nove europske pobjede, ali i do tada, kao i na samoj utakmici valja biti poslovično oprezan. Neće se Slovaci pobijediti sami od sebe...

Međutim, nitko Dinamu i navijačima ne može osporiti da je upravo u Slovačkoj, uz kasniji domaći ogled protiv škotskog Celtica prava prilika za ugrabiti još bodova i europskih milijuna. Reklo bi se, što je na stolu, to je ponuđeno, a u plavim dvorima sigurno će se htjeti počastiti i u nastavku europske jeseni. Dogodi li se nakon Austrije pozitivan rezultat i u Slovačkoj, put do snova dodatno će se raskrčiti, a Dinamo će onda imati rasterećenije utakmice protiv velikana koje dolaze.

Hrvatski prvak sada je na četiri boda. Prema izračunima specijalizirane X-stranice Football Meets Data, najvjerojatnije je da će za 24. mjesto na ljestvici biti dovoljno devet bodova. Projekcije da će biti tako govore o 48 posto izgleda za taj scenarij. Da će za ući u daljnju fazu natjecanja biti potrebno 10 bodova izgledi su na 31 posto, a možda (tek 18 posto) bude dovoljno i osam bodova. Još jedna otegotna okolnost za plave je da su na startu pretrpjeli težak poraz od Bayerna, na račun kojega sada imaju lošiju ukupnu gol-razliku. Ona će biti presudan kriterij kada se bude radila konačna ljestvica nakon osam kola, krajem siječnja iduće godine.

Ipak, razvidno je da bi pobjede protiv Slovana i Celtica, koje bi Dinamo dovele na minimalno 10 bodova trebale biti dostatne za prolazak među 24 najbolje momčadi Europe. Dinamo još igra domaće utakmice protiv dortmundske Borussije i Milana te gostuje na Emiratesu kod Arsenala. Jasno, bilo bi i s tih dvoboja lijepo nešto uzeti...

Standings provided by Sofascore
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije