14.11.2021. u 16:57
Hrvatska ide na Svjetsko prvenstvo 2022. godine!

Hrvatska nogometna reprezentacija po šesti će put zaigrati na Svjetskom prvenstvu sljedeće godine u Kataru, u odlučujućoj utakmici za prvo mjesto u skupini H "vatreni" su pred više od 30.000 gledatelja u Splitu svladali Rusiju sa 1-0 (0-0).

Pogodak vrijedan odlaska u Katar autogol je ruskog stopera Fjodora Kudrjašova u 81. minuti.

Po uvjetima koji su bili na rubu regularnosti, poljudski travnjak čitavim tijekom susreta natapala je jaka kiša zbog koje je lopta zastajala u lokvama vode koje su se stvorile, Hrvatska je dominirala i posjedom i prilikama, no ono što nisu uspjeli napraviti naši napadači, a to je svladati odličnog ruskog vratara Safonova, "uspio" je Kudrjašov nespretnom reakcijom pred sam kraj susreta.

Sosa je uputio jedan od brojnih ubačaja pred ruska vrata, lopta je bila previsoka za Kramarića, a iza njegovih leđa natrčao je Kudrjašov te s pet metara pogodio sam donji lijevi kut nemoćnog Safonova.

14.11.2021., Split - Stadion Poljud, kvalifikacijska utakmica za odlazak na SP u Qataru izmedju reprezentacije Hrvatske i Rusije. Borna Sosa, Dejan Lovren, Vyacheslav Karavaev.
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Do tog trenutka Hrvatska je uputila čak 19 udaraca prema ruskom golu, pet u okvir gola, dok je Rusija pucala samo jednom, u 74. minuti, a i taj pokušaj otišao je barem dva metra od okvira vrata.

Najveće prilike Hrvatska je imala udarcima glavom. Sva tri puta odlično je ubacivao Juranović s desnog boka, no u 9. minuti Kramarić je pucao preblizu Safonovu, u 47. minuti ruski je vratar izvrsnom obranom zaustavio pokušaj Pašalića, dok je u 61. minuti Petković iz idealne pozicije praktički dodao loptu Safonovu.

Osim pokušaja glavom, najveću prijetnju za ruska vrata činili su udarci s distance Brozovića. Njegov pokušaj u 24. minuti prohujao je manje od pola metra od vratnice, dok se u 27. minuti opet istaknuo Safonov.

Hrvatska je tako osvojila prvo mjesto u skupini H sa 23 boda, jednim više od druge Rusije. Naša se reprezentacija tako pridružila Danskoj, Njemačkoj, Francuskoj i Belgiji kao putnik u Katar, dok će Rusija put na SP morati tražiti kroz dodatne kvalifikacije. 

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

Hrvatska
Kudryashov 81' (ag)
1-0
Rusija
Kvalifikacije za SP 2022., 15:00, Poljud, Split
Kraj
90' + 4' (Kraj)

GOTOVOOOO JEEEEEEE! HRVATSKA IDE U KATAAAR!

90'

Četiri minute dijele Hrvatsku od plasmana na Svjetsko prvenstvo!

89'

Mirno naši momci privode sada utakmicu kraju. Naravno, probudile su se i tribine sada i pjevaju, nose Hrvatsku do Katara! 

Gol
81' (Gol)

GOOOOOOL! GOL GOL GOL GOOOOL! Hrvatska vodiiiiiiii! Kudryashov je zabio autogol!

76'

Dvostruka promjena u našim redovima. Izašli su Juranović i Pašalič, a ušli Josip Brekalo i  Marko Livaja.

71'

Evo prve prave prilike Rusa na utakmici. Srećom, uhvatio je to Grbić! Pucao je Karavaev.

66'

Kramarić je ostao na travnjaku nakon sudara glavama s Divejevom, ali srećom, nastavit će igru!

61'

Petkoviiiiić! Najviši je u skoku Dinamov golgeter, ali lopta neće pa neće u gol!

60'

Stigla je službena brojka! Na Poljudu je 30.257 gledatelja!

Zamjena
58' (Zamjena)

Ušao je Petković, a izašao Vlašić!

52'

Joj, šteta! Perišić je slomio sada jednog braniča, ali Karavajev je blokirao njegov pokušaj.

48'

Evi i prilika za Modrića, ali ide pored gola!

47'

Pašaliiiić! Kakve sreće sada ima Rusija! Pašalić je ovo mogao bez problema ubaciti u mrežu!

46'

Počeo je drugi dio! Idemo, Hrvatska! 

Poluvrijeme
45' + 2' (Poluvrijeme)

Kraj prvoga dijela. Šteta što nema gola s obzirom na sve prilike koje su vatreni napravili. Ovaj rezultat Ruse vodi izravno na SP. 

45'

Igrat će se još dvije minute.

40'

Ajmo, vatreni! Vrijeme je za gol!

35'

I dalje prijete vatreni, bit će šteta odemo li na poluvrijeme bez gola... 

32'

Juranović i Modrić napravili su kratku kombinaciju iz kornera pa je Juranović pokušao ubaciti loptu u kazneni prostor, ali lopta je otišla prema golu i to jako dobro, ali uspio je to zaustaviti ruski golman.

24'

BROZOVIIIIIĆ! Lijevom nogom šalje raketu prema golu, ali nažalost pola metra od gola! Za sada smo vidjeli šest hrvatskih udaraca i niti jedan ruski!

19'

Teško se igra na apsolutno natopljenom travnjaku, ali veseli što se igra na ruskoj polovici i vatreni pokušavaju doći do gola gostiju.

12'

Kiša jako pada na Poljudu, a Rusima se ne žuri. Vatreni se trude, Modrić je započeo već nekoliko dobrih kombinacija, ali nažalost nismo još ništa realizirali.

6'

Evo prvoga udarca u okvir! Perišić je tukao s lijeve strane, ali uhvatio je to ruski golman. 

Početak
1' (Početak)

Počela je utakmica! Sretno. vatreni! 

SASTAVI

S ovim će sastavom Hrvatska istrčati na Poljudu!

HRVATSKA: Grbić - Juranović, Lovren, Gvardiol, Sosa - Modrić, Brozović, Pašalić - Vlašić, Kramarić, Perišić

RUSIJA: Safinov - Karavaev, Divjejev, Džikija (c), Kudrjašov - Fjomin, Barinov - Ionov, Bakaev, Golovin - Smolov

NAVIJAČI

U Splitu se očekuje oko 30.000 navijača, a uzavrelu atmosferu možete pratiti OVDJE.

ZLATKO DALIĆ

"Samouvjereni smo, ali pokazujemo i respekt prema ruskoj repreznatciji. Karpin je napravio odličan posao. Ali, vjerujemo u sebe i favoriti smo," kazao je Dalić otkrivši kako se on osjeća.

"Miran sam, koncentriran i samouvjeren. Vjerujem u reprezentaciju i sve nas," dodao je Dalić.

LUKA MODRIĆ

"Ovo je nogomet, nitko se nikoga ne treba bojati. Mi vjerujemo u nas, imamo super ekipu. Teren je jedino mjerilo, teren će pokazati tko je bolji i tko zaslužuje ići na SP," poručio je Modrić.

Dodao je kako ga na čudi dobar plasman Rusa u skupini.

"Nije iznenađenje. Znali smo da će nam Rusi biti glavni konkurent. Pokazali su svoju kvalitetu. To što su na prvom mjestu dovoljno govori o njihovoj kvaliteti. Sutra je finale i za njih, ali i za nas. Sve do sad se zaboravlja. Favoriti smo, a to trebamo pokazati na terenu.

KALKULACIJE

Pobjeda nas izravno vodi u Katar, a neodlučen rezultat u dodatne kvalifikacije, no i eventualni bod protiv Rusa ne bi nužno značio potpunu katastrofu. Naime, na kraju ciklusa radit će se ljestvica drugoplasiranih selekcija po skupinama, te će šest najboljih drugoplasiranih u doigravanju biti nositelji. U određivanju redoslijeda drugoplasiranih momčadi izuzet će se rezultati protiv posljednjega u skupini.

MOGUĆA POSTAVA

Očekivani sastav za Rusiju: Grbić - Sosa, Gvardiol, Lovren, Juranović - Modrić, Brozović - Perišić, Pašalić, Vlašić - Kramarić.

 

NAJAVA

Hrvatska reprezentacija od 15 sati na Poljudu dočekuje Rusiju. Bit će to izravan okršaj za odlazak na SP u Katar. 

Hrvatska  nikada nije izgubila od Rusije, a u pet dosadašnjih susreta dva puta je slavila pri čemu jednom nakon izvođenja jedanaesteraca.

U pet dosadašnjih susreta "Vatreni" su slavili samo jednom unutar 90 minuta, a još jednom nakon izvođenja kaznenih udaraca, a preostale tri utakmice završile su bez pogodaka.

Danas Dalićevim momcima ulogu igra samo pobjeda kako bi dospjeli na prvo mjesto skupine.

Komentara 99

Avatar GeniKameni
GeniKameni
15:56 14.11.2021.

Ja mislim da se Rusi ne sjecaju kad ih je zadnji put netko ovako izdominirao. Ali treba nam gol, i da obrana ne napravi neki glupi kiks u onim rijetkim situacijama kad Rusi dodju do lopte.

NO
nordic
15:46 14.11.2021.

SRETNO MOMCI I SAMO HRABRO. CIJELA ZEMLJA JE IZ VAS. 💪

Avatar Apsalar
Apsalar
16:55 14.11.2021.

Sreća prati hrabre! Zaslužena pobjeda! Naprijed Hrvatska!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije