SRBIJA

Beograd u vjerskom ratu protiv Skopja

29.05.2003.
u 00:00

BEOGRAD, SKOPJE - Najnoviji sukob između pravoslavnih crkava u Makedoniji i Srbiji, izazvan odlukom sinoda Srpske pravoslavne crkve (SPC) o osnivanju autonomne Ohridske arhiepiskopije, prerastao je u državni sukob nakon što je makedonski premijer Branko Crvenkovski jučer najavio da će od vlade Srbije zatražiti da sugerira SPC-u da odustane od toga, te da odgodi najavljeni posjet patrijarha Pavla Ohridu.

Sinod SPC-a u ponedjeljak je donio odluku o osnivanju autonomne Ohridske arhiepiskopije te je istodobno suspendirao mitropolita pološko-kumanovskog Kirila, na čije mjesto namjerava ustoličiti vladiku Jovana za vrijeme posjeta patrijarha Pavla Ohridu početkom lipnja.

Poglavar Makedonske pravoslavne crkve (MPC) Stefan odmah se sastao s premijerom Crvenkovskim, nakon čega je vlada priopćila da će od vlasti u Beogradu tražiti da sugerira SPC-u da odustane od svega. Crvenkovski se također suglasio s ocjenom predstavnika MPC-a da odluka SPC-a "vulgarno krši crkvene kanone, smišljeno ruši Makedonsku crkvu, ponaša se kao duhovni agresor u službi nacionalnog šovinizma". Makedonski premijer podržao je i stajalište da je očuvanje autokefalnosti MPC-a izravni interes makedonske države.

Z. Bajt

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije