TROPSKE VRUČINE Visoke temperature muče i stotinjak brijunskih životinja

Brijuni: Slonovi Sony i Lanka smršavjeli po 200 kg

zan-slon-txt.jpg
import
26.07.2006.
u 18:59

Vrućine ovih dana ne muče samo ljude nego i životinje na Brijunima. Ondje živi stotinjak grla 16 vrsta egzotičnih životinja: zebre, ljame, antilope, nojevi, somalijske ovce... Na Brijunima su i Sony i Lanka, slonovi koje je Titu prije 29 godina darova Indira Gandhi. Brijunski stručni voditelj, veterinar Eduard Količ, kaže da su Sony i Lanka ovog ljeta smršavjeli po dvjestotinjak kilograma jer uglavnom jedu voće i piju vodu.

No kako Sony ima šest tona, a Lanka četiri i pol, taj gubitak i nije zabrinjavajući. Da bi se ti najveći primjerci indijskih slonova u Europi dobro osjećali, timaritelji ih čak pet puta na dan tuširaju šmrkovima. Slonovski par, koji zimi popije oko 50 litara čaja na dan, ovih vrućih dana popije oko 200 litara vode, a svaki slon pojede 30 kilograma krušaka, jabuka i mrkve. Sve što za vrućih dana treba ljudima, treba i tim najvećim stanovnicima Brijuna. Veterinar Količ kaže da se slonovima u sijeno svaki dan stavlja i šaka soli.

Budući da hrana koju sve životinje u nacionalnom parku pojedu za jedan dan stoji oko 800 kuna, od čega na hranu za slonove otpada oko 250 kuna, svaka je pomoć dobrodošla. Među donatorima je Ivan Ljubičić, a Velpro je nedavno darovao oko 100 kilograma jabuka, što je slonovima dovoljno za nekoliko dana. Upravo zbog ljetnih vrućina sagrađeno je i deset novih pojilica pa ih je sada u safari-parku četrdesetak, a u svaku stane oko 200 litara vode. Uskoro će se u safari-parku graditi nove nadstrešnice da se životinje mogu odmarati u hladu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije