"tvrdi" pregovori

Čobanković i seljaci i nakon pet sati satančenja bez dogovora

čobanković i pokrovac
Goran Ferbežar/PIXSELL
26.03.2011.
u 17:00

Novi krug pregovora zakazan je za 5. travnja u Zagrebu.

RETKOVCI - Ni nakon pet sati žustre rasprave ministra Petra Čobankovića sa seljacima Vukovarsko-srijemske i Virovitičko-podravske županije, koji su dva tjedna  prosvjedovali potpuno ili djelomice blokirajući prometnice, nema dogovora o svim točkama koje su bile na dnevnom redu. Najvažini je zaključak da će se novi krug pregovora održati 5. travnja u Zagrebu, ali to će biti nastavak današnjih razgovora pa će se sporazum, ako do njega dođe, naglasio je vođa seljaka Tomsilav Pokrovac, zvati Retkovački sporazum.

Novinari, koji su svih pet sati ispred zgrade Mjesnog odbora strpljivo čekali završetak sastanka, tek su povremeno doznavali od pregovarača koji bi izašli popušiti cigaretu, da su pregovori tvrdi i najviše je spora bilo, razumljivo, oko financijskih pitanja.

- Kada je riječ o izravnom zadiranju u proračaun, ne mogu prihvatiti nikakve obveze jer to je odluka Hrvatskog sabora o nepovećanju rashodovne strane državnog proračuna i Zakonom o fiskalnoj odgovornosti. Sporno je 250 kuna za koliko su smanjeni poticaji u stočarstvu, ratarstvu i ribarstvu, ali kada bi ih isplatili to je u konačnici 190 milijuna, a tog novca u proračunu nema - rekao je Čobanković, dodajući kako svatko ima pravo prosvjedovati i kako je lani ispalćeno 86,5 posto poticaja, a ove godine 88,5 posto.

Tomislav Pokrovac nije bio zadovoljan, držeći kako je ovo tek prvi krug, a konačni dogovor će postići u drugom krugu 5. travnja u Zagrebu.

- Do 5. travnja ministar ima prostora ponuditi nam novi model. Tražili smo isplatu poticaja u cjelosti u iznosu od 2250 kuna, ali se nismo mogli dogovoriti oko tih 250 kuna, a ostao je sporan i dizel gdje mi tražimo da se cijena izjednaći s ribarima, dakle 4 kune, a ne kao što je sada, 5,20 kuna. Ako 5. travnja ne dođe do dogovora u vezi poticaja, vjerojatno ćemo opet morati na cestu. No, ako ministar prihvati sve naše zahtjeve, može ostati ministar do kraja mandata - našalio se Pokrovac, dodajući neka razliku za poticaje od 250 kuna "isplati onkološkoj bolnici, ali neka ih isplati".

Zvonko Pipić, vođa prosvjednika iz Virovitičko-podravske županije, nada se kako će 5. travnja postići obostrano zadovoljavajući dogovor, a na pitanje očekuje li kaznene prijave za prosvjednike, odgovorio je kako u demokratkim sustavima ne bi nitko trebao snositi posljedice ako prosvjeduje u okvirima zakona.

Sindikat hrvatskih seljaka zahtjeva, prema 9 točaka Retkovačkog sporazuma, izradu državne strategije poljoprivredne proizvodnje na rok od 10 godina, isplatu poticaja za ozime  kulture, kamilicu, uljanu repicu i pšenicu do 15. rujna te isplatu potpora u cijelosti u ratarstvu i stočarstvu kao i smanjenje početne cijene zakupa i kupovine poljoprivrednog zemljišta u 50-postotonom iznosu

Komentara 8

OB
-obrisani-
21:03 27.03.2011.

paldon - gllll

US
U sridu
23:53 24.07.2011.

Cobo,Cobo,a da ti i tvoji prestanete raditi za lobije i pocnete raditi za Hrvatsku i njene gradjane!?

Avatar Sor@n
Sor@n
17:25 26.03.2011.

Čovjek se naždero ćevapa i napio pive pa mu sad do ničega nije. Sačekajte do ljeta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije