HRVATSKA - HAAŠKI SUD

Desnica najavljuje polarizaciju društva

06.11.2002.
u 00:00

PREMIJER RAČAN S ČELNICIMA OPORBENIH STRANAKA * Zbog "berača kestena" Hrvatska već gubi, kaže premijer * Pašalić: Vladin izlazak iz konsenzusa dovest će do polarizacije * Kosor: HDZ ne manipulira Bobetkom

Premijer Račan više nema podršku oporbenih stranaka oko slučaja Bobetko, osim IDS-a. Jučerašnji je sastanak s čelnicima oporbenih stranaka to potvrdio. Dok Ivić Pašalić kaže da je Vlada ta koja je odstupila od konsenzusa postignutog u Saboru kada je odlučila uručiti optužnicu, premijer Račan odgovara: - Hrvatska mora poštivati odluku Žalbenoga vijeća. Kako se možemo žaliti, a onda, ako nam odluka Žalbenog vijeća ne odgovara, reći da je nećemo poštivati?

Osim IDS-a, Račan još može računati na nešto razumijevanja u DC-u. Predsjednik te stranke Mate Granić kaže, naime, da nakon odluke Žalbenoga vijeća Vlada više nema kamo. Njezin manevarski prostor bit će sužen, a pritisci i prijetnje sankcijama će se pojačati.

Vlada je u ponedjeljak Žalbenome vijeću uputila pismo u kojem je naglasila kako želi da postupak što prije bude završen, a to bi, prema signalima iz Haaga, doista moglo biti uskoro. Iako je Račan nakon jučerašnjeg razilaženja s oporbenim čelnicima rekao da se s njihovom ozbiljnom potporom nije ni do sada računalo, dijalog s oporbom nastavit će se u Saboru, možda vrlo brzo.

Račan je oporbenim čelnicima jučer govorio o političkim pritiscima na Hrvatsku zbog nesuradnje s Haaškim sudom te o tome koliko Hrvatska gubi s "beračima kestena". Stranke povezane s ljudima iz Bobetkove okoline ograđuju se, međutim, od toga da bi mogle utjecati na generala Bobetka. Sanaderova zamjenica Jadranka Kosor kaže "da iz HDZ-a nitko ne manipulira ljudima koji se okupljaju oko Bobetka". Tko onda na njih utječe, zar Vlada, pita premijer?

Pašalić je jučerašnji sastanak označio kao kraj konsenzusa, s vrlo ozbiljnim posljedicama koje će se ogledati kroz polarizaciju društva. Račan odgovara da ne očekuje polarizaciju.

- Do ozbiljnih bi posljedica došlo ako ne bismo postupili prema odluci Žalbenoga vijeća - rekao je premijer.

Svojevrsne tihe sankcije već su, prema njegovim riječima, na snazi. U svijet ide negativna slika o Hrvatskoj kao o zemlji koja ne surađuje s Haaškim sudom, a to je jedan od najvažnijih kriterija za euroatlantske integracije. Usto, kreditni je rejting Hrvatske nešto lošiji nego prije mjesec i pol.

- Naša je zadaća da se šteta ne poveća - kaže Račan, te ponovno ističe da njegova Vlada neće Hrvatsku odvesti u sukob s Europom. Račan je jučer demantirao poruke iz Europske komisije, prema kojima Hrvatska surađuje s Haaškim sudom isključivo zbog pritisaka izvana.

- Pokazat ćemo da su pritisci iz Europe bili nepotrebni - rekao je šef Vlade.

Među onima koji su se oštro suprotstavili Račanovu stajalištu bio je predsjednik HKDU-a Anto Kovačević. Račan nema pravo izaći iz konsenzusa optužujući "berače kestena". Vlada je pogriješila kada je Bobetka počela braniti kao bolesnoga, a ne kao nedužnoga, kaže čelnik HKDU-a. Optužnica protiv Bobetka ne smije se prihvatiti, kaže šef HSP-a Ante Đapić.

IDS-ov predstavnik Damir Kajin smatra, međutim, da Hrvatska ne smije imati iluzije o tome da bi mogla dobiti politički spor s Haagom. Nije problem general Bobetko, nego grupa ljudi koja ga okružuje i koja bi na taj način vodila spor s vlašću, koji će također izgubiti, kaže Kajin.

D. Knežević

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije