OBRAZOVANJE

Državna matura uvodi se 2008.

01.06.2004.
u 00:00

Iako ministar neće izravno postavljati i razrješavati ravnatelje škola, ipak će imati presudnu ulogu u tome

Obveza polaganja državne mature za srednjoškolce koji namjeravaju upisati fakultete trebala bi se uvesti od 2008. godine, dakle za učenike koji će na jesen upisati prvi razred.

Uz obveznu državnu maturu, fakultetima će biti ostavljena i mogućnost testiranja znanja kandidata iz određenih stručnih područja na prijamnim ispitima. To je dio prijedloga izmjena triju "školskih" zakona koje je jučer predstavio ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac. Ministarstvo predlaže izmjene Zakona o osnovnom školstvu, o srednjem školstvu te o znanosti i visokom obrazovanju, a prijedlozi su već upućeni Vladi.

Unatoč tome što, prema izmjenama, ministar neće izravno imenovati i razrješavati školske ravnatelje, nego će to raditi školski odbori, bez njegova mišljenja imenovanja se neće moći provoditi. Ravnatelji će imati ovlasti zapošljavati djelatnike na određeno vrijeme, ali ne i na neodređeno, o čemu će odlučivati školski odbori, čime bi se trebala smanjiti praksa zapošljavanja rodbine i prijatelja.

Predloženim izmjenama predviđa se i mogućnost rada javnih dužnosnika u struci za vrijeme trajanja mandata, kao i povratak na bivše radno mjesto nakon prestanka mandata.

Vanja MOSKALJOV

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije