RIJETKI FENOMEN

FOTO Aurora borealis iznad Hrvatske: Čudesni prizori polarne svjetlosti oduševili građane

Međimurje, Zasadbreg
Foto: Ivana Mihalinec
1/7
10.05.2024.
u 22:56

Fotografije aurore borealis možete poslati na dojavi@vecernji.net

Aurora borealis, fenomen polarne svjetlosti, počastila je ovoga petka stanovnike diljem Hrvatske spektakularnim prizorima na nebu. Naime, u javnoj Facebook grupi Astronomsko društvo Beskraj niz korisnika podijelilo je fotografije aurore, a nastale su, kako tvrde komentatori, u Varaždinu, Sisku...

I stanovnici Zagreba na Facebooku pišu da su svjedočili ovoj nevjerojatnoj pojavi. "Aurora iznad Zagreba upravo! Čak se i vidi na oko. Ovo je s fotoaparata, malo to bolje izgleda, ali tko može van i probajte uloviti okom", piše jedan korisnik te društvene mreže koji je sa svojim pratiteljima podijelio fotografije predivnog neba.

Da bismo auroru mogli večeras uočiti i iz Hrvatske, ranije su najavili iz IstraMeta, koji pišu da je jaka sunčeva oluja pogodila Zemlju ranije od očekivanja. Kako navode, aktivnost Sunca doživljava vrhunac s nizom snažnih solarnih baklji i očekivanim geomagnetskim olujama koje mogu dovesti do vidljive aurore i u nižim geografskim širinama, pa čak i u Hrvatskoj.

Pogledajte neke od fotografija Aurore borealis

Međimurje, Zasadbreg
1/7

"Od 7. do 9. svibnja, Sunčeva regija 3664 proizvela je nekoliko koronalnih masovnih izbacivanja povezanih sa snažnim solarnim bakljama. Očekuje se kako će ova aktivnost dosegnuti vrhunac snažnom geomagnetskom olujom (G4) 11. svibnja, što je prvi put od 2005. godine da je na snazi prognoza ovog stupnja", piše IstraMet pa dodaje:

VEZANI ČLANCI:

"Oluje ovog intenziteta mogu dovesti do značajnih smetnji u radiokomunikaciji i navigaciji, za što je NOAA izdala posebno priopćenje. Posljednja oluja najjačeg, petog stupnja zabilježena je u listopadu 2003. godine kada je u Švedskoj zabilježen nestanak električne energije."

Inače, i dok se polarna svjetlost može često vidjeti, nerijetko se spominju i zvukovi koje proizvode aurore, a koji su rijetki i znanstvena zajednica ih je odbacivala. Međutim, 2016. godine objavljena je finska studija u kojoj se tvrdi kako je potvrđeno da polarna svjetla doista proizvodi zvukove koje ljudsko uho može čuti pa se tako pojavila čak i snimka koju je napravio jedan finski znanstvenik koji tvrdi da je uhvatio taj zvuk na visini od 70 metara iznad površine tla. Ipak, mehanizam tog zvuka i dalje ostaje misterij jer se moraju ispuniti određeni uvjeti da bi ga se moglo čuti.

Svjedoci zvukove aurora, koji su često bili predmet rasprava, opisuju kao tiho i gotovo nečujno pucketanje ili pak kao zujanje ili fijukanje tijekom posebno aktivnih polarnih svjetala. Najčešće su ta svjedočanstva dolazila sa sjevera Europe (Norveška, Otočje Shetland) i iz Kanade. O zvukovima aurora pisao je i Carl Stormer, koji se smatra vodećim znanstvenikom koji je proučavao polarnu svjetlost u 20. stoljeću. On je objavio svjedočanstva dvoje svojih asistenata koji su tvrdili kako su i sami čuli zvukove aurora. Hans Jelstrup, jedan od asistenata, opisao je te zvukove kao vrlo zanimljiv i slab zvižduči zvuk, izrazito valovite naravi, a činilo se da točno slijedi vibracije aurore, dok je njegov drugi asistent govorio o zvuku koji sliči gorućoj travi ili spreju.

Prije stotinu godina kanadski astronom Clarence Chant došao je do odgovora na taj misterij kada je ustvrdio da kretanje polarne svjetlosti mijenja Zemljino magnetsko polje, uključujući i elektrifikaciju atmosfere, čak i na značajnoj udaljenosti. Ista ta elektrifikacija proizvodi pucketajući zvuk kada dosegne objekte na tlu, poput statičkog elektriciteta, a to se može dogoditi na promatračevoj odjeći ili na okolnim objektima, uključujući i drveće. Tako se pojavljuju zvukovi aurore. Znanstvenici koji se bave ovim prirodnim fenomenom kažu da morate provesti mnogo vremena na polarnom području ako želite čuti zvukove aurore i da su se ti rijetki zvukovi najčešće mogli čuti na vrhovima planina.

FOTO Zamućena atmosfera i prašina na automobilima: Hrvatsku zasuo saharski pijesak, evo što je to

Međimurje, Zasadbreg
1/51

Komentara 4

AN
Antonio1952
10:32 11.05.2024.

Jesu to opet drugovi zapucali s Aurore, nisu moglimirno primit poraz na izborima treći put zaredom.

AG
Agram1960
07:20 11.05.2024.

Tijekom jakih magnetskih oluja ljudi mogu osjetiti glavobolju, slabost, skokove tlaka i nesanicu. Znanstvenici to pripisuju činjenici da kada magnetsko polje fluktuira, kapilarni protok krvi se usporava i dolazi do gladovanja tkiva kisikom.

SU
SULUD
06:27 11.05.2024.

Možda se crveni saharski pijesak u suton dana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije