ŽELJEZNIČKA NESREĆA

Iskočili vagoni

11.05.2002.
u 00:00

* U Sindikatu željezničara Hrvatske tvrde da se nesreća dogodila na dijelu pruge koji se popravljao, što nije bilo označeno niti su strojovođe iz Zagreba znale

DUGA RESA - Zadnja dva vagona teretnog vlaka 41521, kojim je iz Rijeke prevožen šećer na preradu u Viroviticu, iskočila su jučer iz kolosijeka i poremetila željeznički promet između Zagreba i Jadrana. Izvanredni događaj, u kojem nije bilo unesrećenih, zbio se na izlazu iz Željezničke stanice Duga Resa na blagom zavoju u 10.50 sati. Od siline iskakanja uništeno je oko 300 metara pruge i dva stupa kontaktne mreže na dionici 487 + 500 km. Tračnice na mjestu iskakanja bile su potpuno deformirane u kružnice, a dio željezničkih pragova završio je u vrtovima i na okućnicama stambenih zgrada uz prugu, ali nitko nije ozlijeđen. Za prijevoz putnika između Duge Rese i Karlovca uspostavljen je prijevoz autobusima, a teretni željeznički promet usmjeravat će se ako ustreba preko Slovenije i Unskom prugom.

- U kompoziciji je bilo 11 vagona Tad. Sve dok ne očitamo brzinomjernu traku i ne ustvrdimo što je dovelo do inicijalnog iskakivanja vagona ne možemo reći što je uzrok nesreće. Stalno povjerenstvo za izvanredne situacije, imenovano od generalnog direktora, ustanovit će okolnosti koje su dovele do iskakanja vagona i kakva je šteta. Jedino mogu reći da je alkotest strojovođe bio negativan - rekao je Pave Marinović, direktor unutrašnje revizije i kontrole HŽ-a.

Prema prvoj procjeni, popravak pruge trajat će 48 sati a radove izvodi Sekcija za održavanje pruga iz Ogulina. U Sindikatu željezničara Hrvatske tvrde da se nesreća dogodila na dijelu pruge koji se popravljao, što nije bilo označeno niti su strojovođe iz Vuče vlakova Zagreb bile s time upoznate.

V. Franić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije