konferencija u beču

Jovanović: CEEPUS je pomogao obrazovanju u Hrvatskoj

'25.03.2013., Zadar - Ministar Zeljko Jovanovic sa suradnicima u posjetu srednjoj strukovnoj skoli Vice Vlatkovic u Zadru. Photo: Zeljko Mrsic/PIXSELL'
'Zeljko Mrsic/PIXSELL'
04.04.2013.
u 19:14

Za ovaj program vlada golem interes. Samo ove školske godine prijavilo se je pet puta više interesenata nego prijašnjih godina, rekao je Jovanović

– CEEPUS, Srednjoeuropski program sveučilišne razmjene studenata i profesora srednje i istočne Europe dao je veliki doprinos internacionalizaciji obrazovanja RH, posebno do perioda kada Hrvatska još nije bila članica Erasmus programa – rekao je u četvrtak za Večernji list hrvatski ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović na marginama 18. Ministarske konferencije zemalja članica CEEPUS-a u Beču. Dodao je kako hrvatski studenti i nastavnici najčešće odlaze u Austriju i Češku i obrnuto, austrijski i češki u Hrvatsku.

– Za ovaj program vlada golem interes. Samo ove školske godine prijavilo se pet puta više interesenata nego prijašnjih godina – rekao je Jovanović, napomenuvši kako RH dodjeljuje 450 mjesečnih stipendija godišnje. Za provedbu je nadležna Agencija za mobilnost i programe EU.

– Prema prijavama na natječaj trebali bi čak 2.300 mjesečnih stipendija godišnje – ustvrdio je hrvatski ministar, istaknuvši kako si je naša zemlja dala u zadatak iz godine u godinu povećavati mjesece stipendija kako bi bile dostupne svima koji žele doći u RH. Načelo programa je da svaka zemlja snosi troškove gostujućih studenata i nastavnika.

– Hrvatska je aktivna sudionica CEEPUS-ove mreže, gotovo od samih njenih početaka – izjavio je Jovanović posebno istaknuvši da Hrvatska „apsolutno podupire mogućnost sinergije CEEPUS programa i regionalnih fondova Europske unije jer povećava mobilnost – što je također bila jedna od tema bečke ministarske konferencije.

Središnje teme razgovora bile su, program rada do 2015. godine, broj stipendija koje će zemlje članice dodijeliti u ovoj akademskoj godini te Inicijativa za poticanje učilišta da pokreću i provode združene studije koje izvode dva ili više visokih učilišta.

U sklopu konferencije svečano je obilježena 20. obljetnica Srednjoeuropskog programa sveučilišne razmjene studenata i profesora, oživotvorenog 1993. godine u Mađarskoj. Predsjedavajući konferencije, austrijski ministar znanosti i istraživanja Karlheinz Töchterle na novinskoj konferenciji rekao je da je inicijator ovog uspješnog programa mobilnosti koji je dao „važan doprinos europskom mirovnom procesu u istočnoj i jugoistočnoj Europi“ bio tadašnji austrijski ministar znanosti Erhard Busek.

– Više od 24 tisuće studenata i 14 tisuća nastavnika već je profitiralo od razmjene, kako u znanstvenom tako i u kulturnom i jezičnom smislu –  istakao je Töchterle, koji je predao predsjedateljsku dužnost nazočnom češkom doministru obrazovanja Jindrichu Fryču .

– Ponosni smo da je Češka od Austrije preuzela kormilo CEEPUS-a upravo na 20. godišnjicu njegova utemeljenja – rekao je Fryč.

Glavna tajnica CEEPUS-a Elisabeth Sorantin rekla je da su sadašnje ugovorne stranke ovog programa Albanija, Austrija, BiH, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Mađarska, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Srbija, a da će na bečkoj konferenciji u punopravno članstvo biti primljena i Moldavija. Za najbolju mrežu visokih učilišta u 2012. godini u konkurenciji od 22 visoka učilišta proglašeno je Sveučilište u Miskolcu u Mađarskoj.

– Visoko na ljestvici potencijalnih kandidata za nagradu bilo je i zagrebačko Sveučilište s Farmaceutskim fakultetom – rekao je ministar Jovanović izrazivši nadu da će naša učilišta u nekoj drugoj prilici biti bolje sreće.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije