BiH

Komaricu i Puljića izvrijeđali u Sarajevu

28.06.2003.
u 00:00

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, banjalučki biskup Franjo Komarica, kardinalov tajnik Željko Marić verbalno su napadnuti ispred japanskog Veleposlanstva u središtu Sarajeva. Njih je u povratku s mise u sarajevskoj katedrali presreo vozač "lade" vrijeđanjem i uzvicima "Allahu ekber", "Tekbir" i drugim pogrdnim psovkama. Policija je za ovaj incident osumnjičila Faruka Emirhafizovića. No, on je zanijekao kako je vrijeđao katoličke biskupe.

Ovaj napad na katoličke vjerske službenike u Sarajevu nije jedini slučaj. Prije petnaestak dana opljačkana je katolička crkva u Novom Gradu. Posljednjih godina česta je pojava skrnavljenja vjerskih objekata. Uvredljivi grafiti na njima su već uobičajni. Prije nekoliko mjeseci sarajevski glumac Feđa Štukan stavio je prezervativ na Isusov prst ispred sarajevske katedrale. I to je predrstavljao umjetnošću. Na opće zaprepaštenje onih malobrojnih Hrvata što još uvjek žive u Sarajevu.

U Sarajevu, gradu opasnog življenja za katolike su posebno omiljena meta časne sestre. Oni su proživjele desetine napada. Jednu od njih u središtu grada napala je žena odjevena u muslimansku odoru i strgnula joj križ. Drugoj su s balkona bacili smeće na glavu. Na treću je taksist nasrnuo vozilom.

U tramvaju su također doživljavale mnoge neugodnosti. Bio bi podug popis svih tih incidenata, koji su najčešće samo evidentirani u policijskim bilješkama.

U napadu na vjerske službenike uključili su se i pojedini mediji. Najčešća meta tih napada je kardinal Puljić. S obzirom na to da je on glavni moralni autoritet Hrvata katolika u BiH njega se na različite načine pokušava diskreditirati. Uzalud na takvu praksu kardinal upozorava međunarodnu i domaću zajednicu i uzalud ih moli da se Hrvate katolike "žive ne zakopa". A o tome kakva je međureligijska tolerantnost u Sarajevu najzornije svjedoči primjer da su ovogodišnje ivanjske vatre ugasili vatrogasci?!

Na težak i neravnopravan položaj Hrvata u Sarajevu prije nekoliko dana javnost je upozorio i Helsinški odbor BiH, istaknuvši da među većinom Hrvata postoji osjećaj uznemirenosti i nesigurnosti, te je njihov položaj tipičan za predstavnike nacionalne manjine iako su konstitutivni narod u BiH.

SARAJEVO, JOZO PAVKOVIĆ

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije