TAJNA AKCIJA

Na Bregani zaplijenjeno 19 kg heroina

11.10.2002.
u 00:00

* Sinoć su u istražni centar zagrebačkog Županijskog suda privedena četiri muškaraca i jedna žena, a pretpostavlja se da je heroin u Hrvatsku stigao tzv. balkanskom rutom

ZAGREB - U tajnoj akciji, koju su realizirali inspektori Odjela za droge PU zagrebačke, u srijedu popodne na graničnom prijelazu Bregana zaplijenjeno je 19 kg heroina visoke čistoće, vrijednog nekoliko stotina tisuća eura, a uhićena su četiri muškarca i jedna žena. Svi oni sinoć su privedeni u istražni centar zagrebačkog Županijskog suda, gdje ih je u nazočnosti njihovih branitelja ispitala Amanda Snoj, dežurna istražna sutkinja.

Kako je ispitivanju bio nazočan i tumač za albanski jezik, pretpostavlja se da je riječ u Albancima, a među privedenima su i osobe koje imaju državljanstvo SRJ, no prebivaju na području Zagreba. Kao organizatora dosad najveće zaplijenjene pošiljke heroina na graničnom prijelazu Bregana sumnjiči se izvjesni S. F. iz Zagreba. On, kao i ostali osumnjičeni, dosad nije osuđivan zbog droge.

Kako doznajemo, droga je bila skrivena u "peugeotu 405" zagrebačkih tablica, koji je bio na izlazu iz Hrvatske, a droga je bila namijenjena zapadnoeuropskom tržištu. Svih petero osumnjičenih koristilo je svoje zakonsko pravo i u istrazi se branilo šutnjom, a u čitavu akciju je uz policiju bio uključen i USKOK.

Zbog toga nam Zinka Bardić, glasnogovornica MUP-a, sinoć nije mogla ništa reći o navedenoj zapljeni, pozvavši se na članak 23, stavak 2, Zakona o USKOK-u, prema kojem se bez odobrenja ravnatelja USKOK-a ne mogu objaviti informacije o predmetima u nadležnosti USKOK-a. Za danas u podne najavila je konferenciju za novinare u Ravnateljstvu policije.

Početkom lipnja DEA, američka agencija za borbu protiv droge, za hrvatske je policajce u Dubrovniku održala seminar o metodama tajnih istraga u suzbijanju droge. Među ostalim, govorilo se i o tome kako ubaciti prikrivene istražitelje u krijumčarske kanale, a hrvatski zakoni sada predviđaju mogućnost "ugovornog angažiranja" prikrivenih istražitelja. Za pretpostaviti je da se tako radilo i u ovom slučaju jer nitko tko je donekle upoznat sa slučajem ne dvoji da se radilo o dugo pripremanoj policijskoj akciji.

Prije otprilike godinu dana slovenska policija je u nekoliko navrata zaplijenila nekoliko desetaka kilograma heroina na graničnom prijelazu Bregana. Nakon tih zapljena i Rajko Ostojić, ravnatelj policije, javno je rekao kako je nezadovoljan rezultatima Odjela za droge PU zagrebačke i kako će se na tom planu morati nešto poduzeti. Može se samo pretpostaviti je li ova akcija, koja prema našim izvorima još uvijek nije okončana, posljedica ravnateljeve packe zagrebačkom Odjelu za droge, kao i nekih iskustava s ljetošnjeg tečaja u Dubrovniku.

D. Miljuš

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije