ZLOČINAČKO UDRUŽENJE

Podignuta optužnica: Četvorka Petrakove skupine na meti zbog ubojstva na splitskim Skalicama

Split: U pucnjavi na Skalicama ranjena jedna osoba
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
1/6
17.10.2024.
u 15:02

Mediji su naveli i da je član skupine Alen Radić (22), inače nećak Jerka Radića, koji se predao nakon dva dana bijega te je završio u istražnom zatvoru na Bilicama zbog sumnje da je pomagao u pokušaju Čubelićeva ubojstva

Uskok je, nakon provedene istrage, pred splitskim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv četvorice osumnjičene zbog pokušaja ubojstva i pomaganja u tom nedjelu u sastavu zločinačkog udruženja. Uz to, četvoricu okrivljenika od 44, 45, 43 i 22 godine terete i za dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom te neovlaštenu proizvodnju i promet drogama, izvijestio je Uskok.

Prema pisanju medija, riječ je o pripadnicima skupine koju je predvodio zagrebački poduzetnik Nenad Petrak (44) koji je prošle godine deportiran iz Turske te se nalazi u splitskom zatvoru na Bilicama. Mediji dodaju da su članovi skupine bili i Jerko Radić (43) i Ante Varnica (45), a sva trojica sumnjiče se za pokušaj ubojstva Josipa Čubelića na splitskim Skalicama.

Mediji su naveli i da je član skupine Alen Radić (22), inače nećak Jerka Radića, koji se predao nakon dva dana bijega te je završio u istražnom zatvoru na Bilicama zbog sumnje da je pomagao u pokušaju Čubelićeva ubojstva. Ne navodeći identitete okrivljenika, Uskok ističe da se Petrak tereti za povezivanje Jerka Radića i Antu Varnicu u zajedničko djelovanje radi kontinuirane nabave i krijumčarenja brodovima velikih količina kokaina iz Kolumbije, Sierra Leona i Španjolske te njegove prodaje na području Europske unije. Osim toga, Petrak se tereti da je povezao Jerka Radića i Antu Varnicu radi kontinuirane nabave i prodaje marihuane i hašiša na području EU, dok je Jerko Radić u zajedničko djelovanje povezao i svog nećaka Alena Radića radi prodaje tih droga.

Pucali na Čubelića nakon premlaćivanja Alena Radića

Uskok navodi da su okrivljenici izbjegavali otvorene sukobe s pripadnicima drugih zločinačkih grupacija, ali su kod napada pripadnika tih grupacija na članove svog udruženja planirali osvete organizatorima i pripadnicima tih grupacija, sve u cilju stjecanja prevlasti u trgovini drogom.

Tako su okrivljenici, nakon što su se pripadnici suprotstavljene grupe 10. i 11. travnja 2023. sukobili s Alenom Radićem te mu udarcima u predjelu lica nanijeli više ozljeda, iskoristili taj sukob i realizaciju svog plana stjecanja prevlasti u prodaji droga s ciljem da usmrte osobu oko koje je okupljena suprotstavljena grupa. 

POVEZANI ČLANCI:

Sukladno unaprijed postignutom dogovoru o podjeli posla, okrivljenici su se 11. travnja 2023. s nakanom ubojstva Josipa Čubelića, odvezli na prethodno dogovoren susret s njim. Po dolasku su Jerko Radić i Ante Varnica ispalili više hitaca u smjeru Čubelića, od kojih ga je jedan pogodio i teško ga ozlijedio, dok je drugi metak oštetio vozilo parkirano u blizini. 

Nakon pucnjave okrivljenici su pobjegli zamijenivši vozilo kako bi prikrili tragove i uništili dokaze te izbjegli uhićenje i kazneni progon. Ozlijeđenog Čubelića su ostavili na mjestu zločina bez pružanja pomoći, pri čemu je smrtni ishod izbjegnut samo pravovremenom liječničkom intervencijom. S obzirom da se pucnjava odvijala po danu u prometnoj ulici, okrivljenici su bili svjesni mogućnosti stradavanja i drugih građana koji se tu zateknu, ističe Uskok. Alena Radića Uskok tereti i da je 12. travnja 2023. u stanu u Klisu držao ukupno 74,36 grama marihuane, 5,8 grama hašiša, 0,52 grama kokaina te digitalnu vagu na kojoj su se nalazili tragovi droga.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije