OSOBA TJEDNA

Najprije rat, onda djeca

obz-osoba-txt.jpg
import
05.05.2006.
u 19:00

Najprije rat, onda djeca, rekao je vrhovni zapovjednik, pokojni Franjo Tuđman, nekoliko dana prije početka "Oluje" generalu Anti Gotovini. To je bila "ratnička" čestitka tek vjenčanom bračnom paru, generalu Anti Gotovini i pukovnici Dunji Zloić. Ratnik i njegova supruga nisu tražili objašnjenja, "Oluja" je bila za Hrvate prevažna. Bračno putovanje pričekalo je do oslobađanja okupiranih krajeva te su Ante i Dunja krenuli na jedrenje Jadranom.

Nekoliko dana poslije bračno je jedrenje prekinuto Ratko Mladić pokrenuo je svoje jedinice i Gotovina je hitno prebačen na ratište te je uspio odbiti tenkovski protunapad. Nakon toga zaključio je da neprijatelja valja poraziti na teritoriju BiH te u nekoliko idućih mjeseci dolazi do Banje Luke. Uključivanje struje glavnom gradu Republike Srpske, prema zapovijedi hrvatskog vrhovništva i nakon američkog ultimatuma, bio je njegov završni ratni čin.

Jedanaest godina poslije Dunja Gotovina i dalje je supruga ratnika i dijeli njegovu sudbinu. U antička vremena sudbina supruge poput Dunje Gotovine možda bi bila česta i uobičajena. I shvatljiva. U Hrvatskoj, dvije tisuće godina poslije, takva sudbina nije ni shvatljiva ni održiva, a najmanje je pravedna. I da nije riječ o supruzi, kako to većina hrvatske javnosti smatra, herojskog hrvatskog ratnika sudbina te hrabre i odgovorne žene bila bi na sramotu Hrvatske.

Kao supruga najtraženijeg Hrvata, Dunja Gotovina i njezin sin Ante povukli su se u potpunu izolaciju. Mediji godinama nisu mogli dobiti njezinu izjavu, a fotografija Ante juniora objavljena je tek ovih dana, kada se majka Dunja odlučila pojaviti na jednom javnom događaju desetoj obljetnici Kluba Zadrana u Zagrebu. Osim polovice Vlade, tamo je bio i premijer Ivo Sanader pa je svima okupljenima bilo jasno da će uslijediti jaka gesta premijer i Dunja Gotovina razgovarali su u četiri oka i tom je prigodom javnosti odaslana poruka da će Sanaderova vlada poduzeti sve što je potrebno kako bi pomogla obrani Ante Gotovine. Dunja Gotovina želi u to vjerovati.

Da je riječ o odgovornoj ženi, dokaz je to što je potisnula sve nepravde koje su se događale njihovoj maloj obitelji. Zaboravila je da je bila drugi glavni cilj akcijskog plana hrvatske Vlade, da joj je kao "neperspektivnoj" (s fakultetom i znanjem dvaju stranih jezika) ova vlada dala otkaz u MORH-u te je otjerala u mirovinu. Kako nije imala 20 godina staža, MIORH joj je odbio dati mirovinu te je već nekoliko godina bez prihoda i bez zdravstvenog osiguranja.

Nešto prije uhićenja supruga provedena je i premetačina njezina stana, pred očima malog Ante. Naravno, uslijedilo je i zamrzavanje njihove imovine (stan u Zagrebu i nedovršena kuća u Pakoštanima), a cilj progona postali su i njihovi obiteljski prijatelji. Sve je to izdržala i sada je najsretnija kad ode jedanput na mjesec u Haag! Tada je ova obitelj ratnika zajedno.

Što radi Dunja Gotovina? Voli svoju dvojicu Anta. Koji joj je hobi? Priprema se i broji dane do idućeg odlaska u Haag. I vjeruje da Hrvati neće dopustiti da doživi sudbinu Penelope.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije