ANKETA "VEČERNJEG LISTA"

Naoružanima dati još jednu šansu ili je bilo dosta?

13.01.2002.
u 00:00

* Protiv još jednog produljenja roka za povrat oružja samo su Lucija Franić-Novak, supruga zalutalim metkom usmrćenog prof. Damira Novaka, Jadranka Kosor i Joško Morić, dok je predsjednik Sabora Zlatko Tomčić skeptičan

Sve je jasnije da će akcija "Zbogom oružje", koja je zapravo najkonkretniji dio provođenja nacionalnog programa povećanja opće sigurnosti dobrovoljnom predajom oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava, dobiti nastavak. Iako je Zakonom o oružju određen rok da se do 22. veljače bez sankcija policiji može predati nezakonito vatreno oružje, već se pojavila ozbiljna inicijativa da se rok još jedanput produlji.

Konačni prijedlog morat će oblikovati Vlada, a zadnju riječ dat će zastupnici. Iz MUP-a, odakle smo doznali o inicijativi, razloge za to vide u uspješnosti akcije "Zbogom oružje". Tek su se nedavno počele uključivati druge institucije, primjerice ministarstva obrane i branitelja te udruge proistekle iz Domovinskog rata, a nakon toga, rezultati su bolji. Policija bi stoga radije željela nastaviti prikupljati oružje na takav način, nego početi to raditi represivno. Nužno je, međutim, ne dopustiti amnestiranje kriminalaca koji mogućnost nekažnjena vraćanja oružja koriste samo zbog svoje koristi, a ne opće sigurnosti.

Bez odgovora Državnog odvjetništva, ministarstva pravosuđa, premijera i Đ. Adlešić

S druge strane nabrajaju se i argumenti protiv produljivanja roka. Po nekima rokovi su već produljivani previše, a onima koji doista žele dobrovoljno vratiti oružje, za to bi trebalo biti dovoljno i razdoblje do 22. veljače.

O mogućem produljenju roka i glasu "za" i "protiv" anketirali smo osobe koje su po struci vezane uz oružje te neke uglednike i političare.

Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske i Ministarstvu pravosuđa upit smo poslali u četvrtak kasno poslijepodne, ali do zaključenja lista u subotu poslijepodne odgovori nam nisu stigli. Također, odgovor na našu anketu nismo dobili niti od predsjednika Vlade Ivice Račana, a ni od Đurđe Adlešić, predsjednice saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, s tim da smo na njihove adrese upite poslali u petak poslije podne.

Brigadir Dušan Viro, načelnik Uprave za odnose s javnošću i informiranje u MORH-u, kaže: - Načelno smatram kako inicijativa o produljenju zakonskog roka za vraćanje oružja nije loša. Mi u MORH-u također smo pokrenuli akciju i uključili se u MUP-ovu kampanju "Zbogom oružje". Odaziv je bio dobar i u nju su osim aktivnih pripadnika uključeni i pričuvni pripadnici vojske. Nema razloga da se oružje, pogotovo automatsko te minsko-eksplozivne naprave, drži kod kuće i bolje ga je predati. Osim toga, ovako se ljudima daje prilika da se legalizira ono oružje za koje je to moguće. Ujedno bih uputio apel svim pripadnicima Oružanih snaga da predaju oružje u najbližu policijsku postaju.

Prema podacima Ministarstva obrane, u posljednja dva, tri tjedna pripadnici Oružanih snaga do sada su predali šest pištolja i jedan "škorpion", 21 automatsku pušku, jednu puškostrojnicu, sedam strojnica te 20 repetirajućih puški. Morhovci su predali i 543 ručne bombe, 24 protuzrakoplovna bacača raketa, 144 minobacačke mine, 23.636 komada različitog streljiva te 18 raznih topničkih projektila.

I HVIDR-a za produljenje roka

U kućnim arsenalima, vojnici su držali i gotovo 15 kilograma vojnoga i gospodarskog eksploziva, tri kilograma baruta, 136 metara sporogorećeg štapina, 667 detonatorskih kapsula, 130 upaljača te 392 manevarska metka i 58 improviziranih sredstava od eksploziva.

I predsjednik HVIDR-e Damir Varaždinac novu incijativu smatra dobrom:

- Kad Vlada ne bi produljila taj zakonski rok, oružje bi i dalje ostajalo po kućama jer bi se ljudi bojali sankcija i iz straha ga ne bi predavali. Braniteljske udruge uključile su se u kampanju "Zbogom oružje", i vjerujem da je dosta branitelja oružje predalo. No, o kolikoj se točno brojci radi ne znamo, jer je povrat oružja organiziran po policijskim postajama a ne u našim prostorijama.

Podsjećamo da smo iz MUP-a dobili podatak kako su branitelji i MORH u samo 15 dana vratili 3500 bombi. (mma, hd, ija)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije