josip leko:

Ne znam zašto laburisti misle da njihovi prijedlozi neće biti raspravljeni

predsjedništvo sabora
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
09.09.2014.
u 14:16

Sabor nastavlja s radom 17. rujna

Hrvatski sabor nakon dvomjesečne ljetne stanke 17. rujna započinje s jesenskim zasjedanjem. Nakon održane sjednice Predsjedništva, predsjednik Sabora Josip Leko najavio je da će ova sjednica trajati šest tjedana, odnosno do Svih svetih, kada će imati stanku, nakon čega će započeti s novom sjednicom.

- U dnevni red smo zasada uvrstili 62 točke, 24 zakonska prijedloga, od toga četiri zakona po hitnom postupku, 18 zakona u prvom čitanju, jedan od njih je usklađivanje s pravnom stečevinom EU, dva zakona su u drugom čitanju, a ostala su druga izvješća koja Sabor mora razmotriti – kazao je Leko te dodao da će nakon aktualnog prijepodneva zastupnici raspravljati o izvješćima koja dugo stoje na dnevnom redu.

U dnevnom redu, ali nisko pozicirani su i prijedlozi oporbenih zastupnika za izmjene izbornog zakonodavstva, što je posebno zamjerio predsjednik Kluba zastupnika Laburista Dragutin Lesar ustvrdivši kako su dva prijedloga Laburista koja se tiču izmjena izbornog zakonodavstva stavljena tek na 52. mjesto na dnevnom redu, što znači da neće biti raspravljena u idućih godinu dana.

- Ne znam zašto laburisti misle da se neće stići, čekamo stajalište Vlade. A valjda će ga dati, tražit ćemo da se očituje Vlada – odgovorio je Leko na pitanje zašto se Vlada već 60 dana nije očitovala na dva zakonska prijedloga koja su predložili Laburisti.

I inicijativa U ime obitelji 21. rujna počinje prikupljati potpise za raspisivanje referenduma kojim traže da se izborna pravila mijenjaju izmjenama Ustava, no Leko u tome ne vidi problem.

- Sve su to demokratski procesi koje uvažavamo i sigurno će se naći na raspravi u Hrvatskom saboru – kratko je rekao Leko.

Osvrnuo se i na potez srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića koji je bunjevačkim Hrvatima u Subotici podijelio udžbenike na ćirilici.

- Ja mislim da je to ispod demokratskih standarda EU kojima Srbija teži, u zaštiti ljudskih prava, posebno prava ljudskih manjina – zaključio je Leko.

>>Laburistima bih preporučio slogan 'Živjelo bratstvo i jedinstvo'

Komentara 3

MX
MXLCLGTG
15:18 09.09.2014.

Zasto se zakoni donose po hitnom postupku i sto ste uvrstili nove bolje bi bilo da te stare razmotrite i dosta veliki dio da ich ponistite jer ne vrijede nicemu.

SA
santos008
14:47 09.09.2014.

Ovaj Leko je tipican izdanak cankolizca,koji je zavrsio socijalisticku skolu u Kumrovcu

DU
Deleted user
15:04 09.09.2014.

Predsjedniče Hrvatskog Sabora 48 ste godište nije li Vam vrijeme za mirovinu,pustite da probleme rješavaju nadolazeći.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije