IRANSKA PROIZVODNJA

Nova opasnost za Ukrajince: Rusija počela upotrebljavati precizno oružje koje se teško može detektirati

A destroyed Russian tank is seen in Trostianets
Foto: Stringer/REUTERS
1/4
19.09.2022.
u 10:01

Shahed-136 ima domet od 2500 kilometara, a za sada se čini da se Moskva koristi ovim bespilotnim letjelicama za taktičke napade u blizini bojišnice, ne za uništavanje strateških ciljeva duboko u ukrajinskom teritoriju

Rusija je počela upotrebljavati iranske bespilotne letjelice, a njima nanosi ozbiljnu štetu ukrajinskim snagama. Riječ je, kako piše Wall Street Journal, o bespilotnim letjelicama Shahed-136 koje su prebojane u ruske boje i preimenovane u Geranium 2. One su se tijekom prošlog tjedna počele pojavljivati ​​iznad ukrajinskih položaja u sjeveroistočnoj regiji Harkiv.

Iranske bespilotne letjelice obično lete u paru i zatim precizno gađaju svoje mete. U Ukrajini su navodno već pogodile nekoliko samohodnih haubica i dva oklopna vozila.

Prije trenutačne široke uporabe Shaheda, Rusija je prošlog mjeseca izvršila testiranje pogodivši bespilotnom letjelicom američku haubicu. Drugi dron tada se pokvario. Prema zadnjim informacijama, bespilotne letjelice uglavnom su raspoređene u regiji Harkiv

– U drugim područjima Rusi imaju golemu topničku vatrenu moć i s time se snalaze. Ovdje više nemaju tu topničku prednost pa su počeli pribjegavati tim bespilotnim letjelicama – rekao je ukrajinski pukovnik Rodion Kulagin.

Izvršni direktor konzultantske tvrtke Scott Crino rekao je da bi Shahed-136 Rusiji mogao pružiti "snažnu protutežu" ukrajinskim visokotehnološkim sustavima oružja, poput lansera projektila Himars koje im je poslao SAD.

Shahed-136 ima domet od 2500 kilometara, a za sada se čini da Moskva koristi ove bespilotne letjelice za taktičke napade u blizini bojišnice, ne za uništavanje strateških ciljeva duboko u ukrajinskom teritoriju.

– Iranske bespilotne letjelice relativno su male i lete na vrlo maloj visini, što otežava ukrajinskim sustavima protuzračne obrane da ih otkriju – rekao je pukovnik Kulagin. Navodi kako se nada da će SAD i saveznici opskrbiti Ukrajinu naprednijom tehnologijom za borbu protiv bespilotnih letjelica ili da će se umiješati kako bi prekinuli isporuke iranskih bespilotnih letjelica Rusiji.

VIDEO Volodimir Zelenski imao prometnu nesreću kada se vraćao u Kijev s bojišta

Tijek događaja u Ukrajini pratite OVDJE

Komentara 8

XA
xaron
20:30 19.09.2022.

Nedostaje jedan važan detalj : to su dronovi samoubice.

Avatar nekakav
nekakav
12:00 19.09.2022.

pa ukrajinci to rade već mjesecima, i ne vidim potrebu uopće za ovakvim vijestima. rusi su i do sad sa svojim bespilotnim letjelicama udarali po ukrajincima, ali oni još nemaju u serijskoj proizvodnji letjelice koje nose ovakve projektile, imaju manje, skoro izviđačke, i teške, strateške, u manjem broju. a u ratu se to brzo troši. ovo iz irana je super za iransku industriju, jer svaki rat je divna izložba, i vjerujte da su mnogi digli uha kad su vidjeli ove snimke. najbolja reklama koju je iran mogao poslati u svijet. i poruka izraelcima, da iran ima čime uzvratiti u slučaju neke igrice oko napada na njih. sad vam je malo jasnije zašto zapad gura oružje ukrajincima, da što dulje traje rat. rezultat bude isti, rus uzima što je naumio, cijena nikad nije bila pitanje ni problem. za sad rus još uvijek nije odlučio ukloniti vodeće ljude ukrajine, zgrade u kijevu su još uvijek netaknute. ameri su prvi dan napada na irak razorili adamovu palaču.

ZI
zinegoid
10:41 19.09.2022.

moćno oružje, ozbiljna prijetnja ukrajincima. umjesto stotina topničkih hitaca ovo čudo pogađa od prve metu. jak domet, teško će se ukrajinci nositi s ovim. novi izazov za amere koji moraju ukrajince opskrbiti novijom tehnologijom, iz straha od rusa te skrivanja tehnologije, do sada nisu dostavljali.. uglavnom ljestvica se podiže na višu razinu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije