GRIJANJE Varaždin se rješava plaćanja po kvadraturi

Od Grada Varaždina po 1250 kuna za uvođenje kalorimetra

24.04.2009.
u 17:58

VARAŽDIN – Grad Varaždin platit će 1250 kuna građanima koji ugrađuju kalorimetre, a ostatak novca, odnosno drugu polovicu cijene, građani će platiti sami. Onima koji su ih već ugradili također će isplatiti taj iznos. Građani u zgradama tako više neće plaćati grijanje po kvadraturi, već će kontrolirati koliko troše.

Novac sljedeći tjedan
Za uvođenje kalorimetara tvrtka Termoplin danas je Gradu Varaždinu donirala milijun kuna. Kalorimetri se mogu uvesti u 780 stanova na području grada, a prema riječima dogradonačelnika Zlatka Horvata (predsjednik NO-a Termoplina), u prvoj rundi platit će se pola cijene za 350 građana koji su ih već uveli ili zaključili ugovore o njihovoj ugradnji.

– Idući tjedan počinju prve uplate, a pomoći ćemo i onima koji će umjesto jednoga kalorimetra na svaki radijator postaviti razdjelnike topline. Njima ćemo također pomoći sa sličnim iznosom. No, za razdjelnike vlada nešto manje zanimanje – kaže Horvat.

Puna cijena kalorimetra je procijenjena na 2500 kuna, iako su ih neki stanari u Zagrebačkoj ulici uveli za oko 3500 kuna. No, neovisno o tome neće dobiti polovicu tog iznosa, nego 1250 kuna. Razdjelnici topline, pak, stoje 450 kuna po radijatoru, plus ugradnja.

A što se tiče građana koji ne uvedu ni razdjelnike ni kalorimetre, oni će plaćati preostali iznos potrošenoga u zgradi (nakon što svi plate po potrošnji), u skladu s kvadraturom svoga stana.

I vlasnici plaćaju
Gradonačelnik Ivan Čehok dodao je da nije realno očekivanje nekih građana da Termoplin sam plati sve te mjerače energije. – Isto tako bismo onda morali postaviti mjerače i u obiteljskim kućama. To je stvar vlasnika stanova – rekao je Čehok prilikom primanja donacije od direktora Termoplina Ivana Topolnjaka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije