ANALIZA SMRTI U POŽARIMA

Opušci ubili devet osoba

16.04.2004.
u 00:00

Gotovo tri četvrtine žrtava u požarima bilo je starije od 61 godine, a čak 55 posto starijih od 70 godina

Opušci, svijeće, neispravne peći i instalacije, nepažnja pri paljenju vatre u kuhinjama i vinogradima... ubili su 57 osoba od početka 2003. godine. A čak devetero, uključujući dvoje poginulih staraca početkom tjedna u svojim kućama u Đakovštini i Zagrebu, umrlo je zbog opuška. Do tih smo podataka došli na temelju policijskih izvješća objavljenih u dnevnom tisku.

Tragedije u domovima žrtava uglavnom su se događale u večernjim i noćnim satima. Dvadeset i osam slučajeva dogodilo se poslije 20 sati ili noću. Desetero je osoba poginulo u Zagrebu, 32 u manjim mjestima, dvoje u Dubrovniku, Osijeku i Vinkovcima te po jedna u Rijeci, Rovinju, Požegi, Zadru, Šibeniku, Virovitici, Dugom Selu, Đakovu i Jastrebarskom.

Prema uzrocima požara, devet osoba poginulo je zbog opuška cigarete, pet zbog svijeće, u pet slučajeva požar je skrivila peć, a u još pet slučajeva požar je izazvan neopreznošću pri paljenju vatre u peći, u radu s plinskim kuhalima ili u radu oko štednjaka u kuhinji. U još tri slučaja tragedija se dogodila pri paljenju vatre u poljima, dok su ostale smrti skrivile strujne instalacije, neispravni dimnjaciÖ U većini tih slučajeva stradale su starije te slabo pokretne osobe. Slabo pokretne osobe osobito su ugrožene jer se nerijetko čak i bezazlene situacije u njihovu slučaju pokazuju pogubnima. Pa i kada im vatra zahvati odjeću u kuhinji. Što se dobi poginulih tiče, u tri slučaja dob iz novinskih napisa ostaje nepoznata, a od preostala 54 slučaja, čak četrdeset osoba starije je od 61 godine (gotovo tri četvrtine), odnosno trideset osoba starije je od 70 godina (55 posto), 21 poginula osoba bila je starija od 75 (38 posto), a deset osoba bilo je starije od 80 godina. Starije osobe su i najčešće žrtve opušaka, ali među stradalima bile su i dvije osobe u 40. i 47. godini. Prema spolnoj strukturi, poginulo je 28 žena i 29 muškaraca. (dij)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije