ukrajinska kriza

Picula: Putin traži eskalaciju sukoba

Tonino Picula
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/2
03.05.2014.
u 17:00

Prema procjenama Tonina Picule, šanse da se na jugoistoku ponovi krimski scenarij, odnosno odcjepljenje tog dijela Ukrajine, jesu 50:50.

– Ovo je odgođeni raspad SSSR-a, nešto kroz što je SFRJ prošla početkom devedesetih. Vladimir Putin želi obraniti geopolitički utjecaj Rusije, obnoviti njenu moć i ostaviti trag u povijesti kakav je ostavio i Petar Veliki. U ovome trenutku možemo očekivati eskalaciju. Putin svakako želi omesti predsjedničke izbore 25. svibnja, želi oslabiti poziciju Ukrajine i pretvoriti je u svojevrsnu “tampon-zonu” između Rusije te Europske unije i NATO-a i za to je spreman platiti glavama – kazao je Tonino Picula koji je kao izaslanik socijalista u Europskim parlamentu četiri dana boravio u Ukrajini. On naglašava da u ovome trenutku Moskva ima stratešku prednost, a da istodobno nije izvjesno hoće li Ukrajinci imati snage obraniti se.

– Do eskalacije će doći i zato što Putin zapravo ne želi demokratizaciju Ukrajine kako i Rusija ne bi krenula tim putem. On želi zadržati sadašnji autoritarni oblik vladanja. Istodobno, na međunarodnoj razini, on želi obraniti geopolitički utjecaj Rusije – dodaje Picula.

Prema njegovim procjenama, šanse da se na jugoistoku ponovi krimski scenarij, odnosno odcjepljenje tog dijela Ukrajine, jesu 50:50. Smatra i da rizik da izbije oružani sukob širih razmjera raste s progresijom Putinova plana da potpuno destabilizira i oslabi Ukrajinu koja je ionako politički nestabilna i kojoj Zapad u ovome trenutku može pružiti samo financijsku pomoć.

Sporazum je mrtav

Nakon jučerašnje akcije u Slavjansku Putin je priopćio da sporazum iz Ženeve, čiji je cilj bio mirno riješiti krizu na istoku Ukrajine, više nije održiv. U priopćenju piše da, “dok Rusija nastoji umiriti sukobe, režim u Kijevu počinje helikopterima pucati po mirnim gradovima i provodi kaznenu operaciju koja je uništila zadnju šansu da sporazum iz Ženeve ostane na životu”.

Ovakve izjave dodatno podgrijavaju strah da bi moglo doći do ruske oružane intervencije u Ukrajini.

Putin je u četvrtak njemačkoj kancelarki Angeli Merkel kazao da režim u Kijevu hitno i bez odgode mora povući svu vojsku iz istočne i južne Ukrajine.

>> U sukobu i požaru u Odesi poginula 41 osoba!

Komentara 39

BU
Bulaba
18:22 03.05.2014.

"Prema njegovim procjenama, šanse da se na jugoistoku ponovi krimski scenarij, odnosno odcjepljenje tog dijela Ukrajine, jesu 50:50." Ahahaha, kakav analitičar, kakva korisna informacija, pa prognoza vremena ima bolji omjer. I što se god dogodi, Picula će reći da je pogodio, hahahahaha.

XA
xaron
19:08 03.05.2014.

Zastupnik u EU Nigel Farage ( UKIP ) je javno na BBC optužio EU da ima na rukama krv Ukrajinaca jer im je dala lažne nade za veliku pomoć i članstvo u EU. Nigel iza sebe ima 10 puta više birača od Picule i jedan je od istaknutih zastupnika, a evo Imamo amaterske analize totalnog marginalca Picule, a o Nigelu ni pomena. God job.

DU
Deleted user
17:41 03.05.2014.

sramotna izjava!! neka porazgovara sa svojim EU gazdama o ukrajni neka mu objasne zašto podupiru pučističku vladu. sječamo se još kako je kao dio promatračkog tima nadgledao pobjedu janukovića i vratio se pokisao kući kada nije uspio nači grešku u procesu. eu a nažalost i mi usvojili smo primitivnu zapadnjačku logiku da je lider dobar samo ako je prozapadni-američki!! sve drugo je nebitno...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije