Ni smanjenje gaza više ne pomaže, teglenice i brodovi na vezu do daljnjega

Prenizak vodostaj zaustavio transport nafte od S. Broda do Siska

sava
Ivica Galović
09.10.2009.
u 12:37

U novonastalim uvjetima bilo kakva plovidba više nije moguća. Više ne može pomoći niti eventualno smanjivanje utovarenih količina nafte i smanjenje plovnog gaza teglenica.

Zbog dvomjesečne suše i izostanka kiša vodostaj rijeke Save na dionici od Slavonskog Broda do Siska drastično se smanjivao, prosječno i po nekoliko centimetara dnevno, pa se transport nafte od utovarno-pretovarne luke Ruščica kod Broda uzvodno do Siska i natrag odvijao u sve težim uvjetima, ali je danas i službeno obustavljen. 

- U novonastalim uvjetima bilo kakva plovidba više nije moguća. Više ne može pomoći niti eventualno smanjivanje utovarenih količina nafte i smanjenje plovnog gaza teglenica, sada se naime ni brodovi tegljači koji vuku teglenice više ne mogu provući kroz uzvodne plićake i do daljnjeg ostaju na vezu. Klimatske promjene čine svoje, pa se, eto, događa da transport nafte Savom nije moguć ni u listopadu. Preostaje nam samo nadati se obilnijim kišama i poboljšanju uvjeta za nastavak plovidbe - kažu Stjepan Benić iz Lučke kapetanije u Slavonskom Brodu  i Velibor Gačik iz Dunavskog Lloyda u Sisku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije