Sarkozy i Merkel: Europskoj uniji potrebne su granice

31.05.2009.
u 17:21

Europskoj uniji potrebne su granice da bi mogla djelovati, a njezino neograničeno širenje nije moguće, poručili su francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njemačka kancelarka Angela Merkel u zajedničkom napisu objavljenom u francuskom listu "Journal du dimanche" od nedjelje.

Francuski predsjednik i njemačka kancelarka, uoči izbora za europski parlament 7. lipnja, na kojima je 500 milijuna građana pozvano da glasa, istaknuli su zajedničku zadaću, a ta je promijeniti europska pravila.

- Želimo jaku Europu koja će nas štititi. Snažna Europa ne znači nužno i veće ovlasti za EU, više europskih zakona i više financijskih sredstava. Ne želimo birokratsku Europu koja će mehanički primjenjivati gomilu propisa i koja strahuje od promjena - istaknuli su.

- U sučeljavanju s gospodarskom krizom ne trebamo rješavati tehnička pitanja, već odgovoriti na temeljno pitanje: kakav gospodarski sustav želimo. Želimo odgovornu tržišnu ekonomiju koja poduzetniku i radniku daje prednost pred špekulantima, a dugoročnom ulaganju pred brzom zaradom - upozorili su, podsjetivši da je "liberalizam bez regulacije propao".

- Europa mora imati prvorazrednu ulogu u svijetu, za što su joj potrebne djelotvorne ustanove i Lisabonski ugovor. On će ojačati Europu - rekli su, dodavši da su "potrebna nova financijska, gospodarska i socijalna pravila u trenutku dosad neviđene financijske i gospodarske krize".

Sarkozy i Merkel su potvrdili odlučno zalaganje EU u borbi protiv klimatskih promjena i obećali da će na sastanku koji se u prosincu održava u Kopenhagenu, uvjeriti i ostale industrijski razvijene zemlje, poput SAD-a, da preuzmu svoje obveze na tom polju.

- Europa mora biti ambicioznija kada je riječ o njezinoj industriji i poduzećima i mora poticati nastanak snažnih europskih poduzeća na međunarodnoj razini, tomu mora pridonijeti naša politika jačanja konkurentnosti europske industrije - poručili su.

Da bi bila snažna, Europa mora "poštovati ljudska prava, koja su temelj naše vanjske politike i našeg zalaganja za mirovni razvoj diljem svijeta, zbog čega ćemo osnažiti našu zajedničku politiku obrane i sigurnosti", zaključili su.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije