PAO DOGOVOR

Slovenija će poslati tenkove Ukrajini, poznato što će im zauzvrat dati Njemačka

German Chancellor Scholz's and Slovenia's PM Golob's joint statement in Berlin
Foto: Fabrizio Bensch/REUTERS
1/2
19.09.2022.
u 18:14

Prije nekoliko mjeseci Slovenija i Njemačka pregovarale su o mogućnosti da Ljubljana Ukrajini donira tenkove M84, a zauzvrat od Njemačke dobije modernije tenkove. Do tog dogovora još nije došlo.

Slovenski premijer Robert Golob postigao je u ponedjeljak s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom dogovor o slanju 28 slovenskih tenkova M55S u Ukrajinu, za što će Slovenija od Berlina primiti 40 njemačkih transportnih vozila, priopćio je ured slovenskog premijera, a prenosi agencija STA.

Golob i Scholz dogovorili su se u telefonskom razgovoru u ponedjeljak da će Slovenija od Njemačke dobiti 35 vojnih kamiona 8x8 i osam teških cisterni 8x8.

Ured premijera Goloba priopćio je da je dogovor sklopljen "u duhu solidarnosti s ukrajinskim narodom" koji se bori protiv ruske agresije, dok će ova "razmjena ojačati i obrambenu suradnju Slovenije i Njemačke".

Prije nekoliko mjeseci Slovenija i Njemačka pregovarale su o mogućnosti da Ljubljana Ukrajini donira tenkove M84, a zauzvrat od Njemačke dobije modernije tenkove. Do tog dogovora još nije došlo.

Slovenski i njemački čelnik razgovarali su i o energetskoj krizi te o situaciji na zapadnom Balkanu, pri čemu su podržali europsku perspektivu zemalja tog prostora, piše STA.

VIDEO: Vlada objavila nove cijene goriva: Dizel znatno jeftiniji, a benzin malo skuplji.

Komentara 4

DU
Deleted user
18:29 19.09.2022.

A što će Sloveniji tenkovi? Okružena je miroljubivim susjedima.

PR
prajdali100
18:53 19.09.2022.

Znači Slovenci su pristali da daju tenkove a kao kompenzaciju dobiju kamione i cisterne !!!! Svašta.

Avatar kastanjer2
kastanjer2
22:58 20.09.2022.

Meni izbrisali komentar o ovome. Slovenci dali tenkove M55S za kamione i cisterne. Hrvati će dati M84 za Golfove. I što je tu bilo uvrededljivo? Slovenski tenkovi bar imaju era oklop. Ima li M84 era oklop? M84 sa elbit era oklopom se trebao zvati Degman ali se odustalo od toga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije