"ZLOČINAČKA ORGANIZACIJA"

Šobotova ubojicu prepoznao nakon 425 dana?!

16.07.2002.
u 00:00

* Kao osobu najsličniju Šobotovu ubojici, svjedok je pokazao na Tvrtka Tomičića, kojeg optužnica ne tereti

ZAGREB - Vidio sam lice čovjeka koji je ubio Željka Šobota. To me lice i dvije brazde na njemu progone u snu. Imao je plavu, neurednu kosu do ramena i platnenu jaknu. Pobjegao je u haustor. To sam lice prepoznao na policijskim fotografijama i sada ovdje. Odnosno, onaj čovjek ondje je najsličniji onome kojeg sam prepoznao u policiji - kazao je Antun Račić (52) jučer u remetinečkoj sudnici, pokazujući prstom na Tvrtka Tomičića.

Optužnica inače za ubojstvo Šobota tereti Davora Zečevića, no svjedok je jučer u više navrata ponovio da je Tomičić najsličniji fotografiji koju je prepoznao u policiji. Dodao je da on ne zna koga optužnica tereti za ubojstvo, a ne poznaje nijedog okrivljenika. No, zanimljivo je da je kazao kako su mu policajci pokazali 99 fotografija te da je on na 92. prepoznao čovjeka koji je bježao s mjesta Šobotovog ubojstva. Inače, u zapisniku o prepoznavanju navodi se da je fotografija na kojoj je Račić prepoznao Tomičića zavedena pod brojem 15, dok je na 92. fotografiji Vjeko Sliško. Račić je taj nesrazmjer s brojevima objasnio činjenicom da je on brojao fotografije koje nisu imale brojeve jer su oni naknadno dopisani.

Račić, kontrolor ZET-a, bio je, kako tvrdi, očevidac Šobotovog ubojstva, a kao svjedok se prijavio godinu i dva mjeseca kasnije. Objasnio je da se bojao, te da su ga svojim ponašanjem isprovocirali policajci koji su došli na mjesto Šobotovog ubojstva. Kada je godinu dana kasnije s policajcima zbog obiteljskih problema imao sukob u Požegi, odlučio je svjedočiti. Motiv svjedočenja je, kako je rekao, želja "da pomogne okrivljenicima i sudu".

Pričajući o večeri kada je Šobot ubijen, svjedok je kazao da je išao kući te da je na križanju Selske i Ozaljske vidio parkirani BMW oko koga je netko trčakarao.

- U početku sam mislio da je to igra, no kada sam čuo tri rafalna hica i pucanje stakla, shvatio sam da nije. Vidio sam osobu koja bježi prema obližnjem haustoru te mi se učinilo da joj je netko pridržao vrata kako bi ušla jer se vrata nisu mogla otvoriti s vanjske strane. Tada sam ugledao policijska kola pod rotacijom koja su dolazila iz smjera Nehajske. Uskoro je ulicom dojurio smeđi neregistrirani BMW, a policajci su odjurili za njim - kazao je svjedok.

Dodao je da je on tada prišao automobilu u kojem je bio Šobot i pogledao unutra. Vidio je da Šobot sjedi nepomično i bilo mu je jasno da je mrtav. Tada je prišao policajcu koji je izašao iz automobila i kazao mu: "Dečki tamo vam je ubojica, ušao je u haustor".

- Taj uglađeni visoki crni policajac tada mi je kazao: "J..... ti Boga, ja znam da je on s njim došao". Mene je to šokiralo više nego ubojstvo jer mi se činilo kao da policajcima nije u interesu da uhvate počinitelja. Uz to, drugi policajac, koji nije ni došao do automobila, preko veze je kazao: "Ubijen je Željko Šobot". Kako je on to mogao znati kad nije ni vidio tko je u autu? Kad sam vidio policijski automobil kako dolazi dok se još pucalo, pomislio sam super, uhvatit će počinitelja i sve će ovo prestati. No, kad su se policajci tako ponašali, odlučio sam da mi je najbolje otići i ni o čemu ne pričati - kazao je svjedok.

I. Jakelić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije