ŽIVOT UZ VODU Mještani Svete Marije žale se na utjecaj hidroelektrane

Suše se šume i oranice, a stradavaju i dišni putovi!

16.04.2009.
u 17:46

Kad se prije dvadesetak godina izrađivala studija utjecaja hidroelektrane na okolna sela, rečeno je da razina podzemnih voda neće sniziti ispod metar i pol, no razina je vode niža nego što je rečeno.

Među najvećima
Pogoršala se kvaliteta zemljišta, posebno tamo gdje je i prije bilo propusnije tlo - kaže Ivan Žižek, proizvođač voćnih sadnica iz Svete Marije. Mještani toga sela i susjednog Donjeg Mihaljevca već godinama upozoravaju, ali uzaludno, na štetan utjecaj hidroelektrane Dubrava, koja je s radom počela 1989. godine.

fSagrađeno je i jedno od najvećih akumulacijskih jezera u Hrvatskoj, površine veće od 16 četvornih kilometara. Ubrzo su počeli problemi s poplavljenim podrumima pa s pucanjem zidova kuća zbog slijeganja tla, a iz godine u godine sve su se više osjećale posljedice na oranicama i u šumama. I načelnica Svete Marije Marija Frančić kaže da je jezero osim na poljoprivredu i šumarstvo te sušenje bunara utjecalo i na promjenu mikroklime, a time i na zdravlje.

- Teško me netko može uvjeriti u to da isparavanje tolike količine vode nema utjecaja na zdravlje. Nitko nije proveo istraživanje. Mještani posljedice osjećaju na dišnim putovima - tvrdi Marija Frančić.

Sramotna renta
Sveta Marija i D. Mihaljevec dobivaju, veli, sramotno malu hidrorentu, samo oko 150.000 kuna na godinu.

- Općina Molve za plin dobira milijun kuna mjesečno! Kod nas je opasnost veća jer ako nasip popusti, svi smo gotovi! Ne možemo se svi popeti na zvonik! - upozorava Marija Frančić.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije