RUSIJA

Taoci zatočeni u bolnicama

28.10.2002.
u 00:00

* U akciji oslobađnja u kazalištu je poginulo 118 talaca, a rodbini otrovanih ne daju da ih posjete u bolnicama

MOSKVA - Dan nakon akcije oslobađanja talaca u moskovskom kazlištu "Dubrovka" broj žrtava povećan je za još tridesetak. Jučer je rusko ministarstvo zdravstva objavilo kako je poginulo 118 talaca, a broj bi mogao biti još i veći jer se još dvije stotine osboba nalazi po bolnicima u kritičnom stanju zbog teškog trovanja plinom korištenim u akciji.

Na pitanje koliko je ljudi umrlo od plina kojim su paralizirani čečenski gerilci, Andrej Seljcovski, moskovski pročelnik za zdravstvo odgovorio je: "Od ukupnog broja, jedan je poginuo od metka".

Kremlj i medicinski stručnjaci nisu komentirali televizijsko izvješće u kojem se navodi da su ruske elitne snage prilikom svog upada u kazalište ubile taoce plinom koji uspavljuje. Neidentificirana kemikalija je bila tako snažna da čečenske otmičarke samoubojice nisu imale vremena detonirati eksploziv koji su nosile oko pasa.

Postoje neke naznake da su vojnici koristili nervni plin. Jedan stručnjak u Londonu za pitanja sigurnosti Michael Yardley rekao je kako misli da je plin koji se koristio bio BZ - bezbojan, bez mirisa onesposobljavajući plin s halucinogenim svojstvima koji su prve koristile SAD u Vijetnamu. Prema njegovim riječima, simptomi koje su imali taoci u Moskvi - nemogućnost hodanja, gubitak pamćenja, nesvjestica, srčane aritmije, mučnina - svi ukazuju na BZ. Američka vojska tvrdi da nuspojave traju 60 sati. On kaže da Rusi ne bi željeli da to odjekne u javnosti jer je to vrsta stvari koje ne bi trebali posjedovati.

Predsjednik Vladimir Putin zamolio je za oprost rođake preminulih i proglasio je ponedjeljak danom žalosti. Ruske vlasti jučer su našle pod pritiskom i kritikama rođaka poginulih i otrovanih da pojasne kakav se to plin koristio u akciji spašavanja. Vlasti skrivaju infromacije od javnosti i mnogo je još dvojbi oko akcije ostalo nerazjašnjeno. U bolnicima se još nalazi ukupno oko 650 osoba, a ruske vlasti ne dopuštaju rodbini da posjeti oslobođene taoce u bolnicama. Dokotrima je rečeno da ne puštaju nikoga u bolnice kako bi se provjerilo da li se među žrtve skrio i neki od otmičara iako je ranije više puta objavljeno kako je svih 50 terorista ubijeno. Očajna rodbina stoji pored ulazima u bolnice bez ikakavih informacija i bez mogućnosti razgovora sa žrtvama.

- Oni su taoci ponovno - vikao je rođak jednog unesrećenog ispred jedne bolnice, kako prenose svjetske agencije, koji je čekao sa desetcima drugih da dbije bilo kakvu informaciju. Rodbina ne može dobiti čak ni informacija o stanju žrtava. Mnogi oslobođeni taoaci otrovani pilnom još su uvijek bez svijesti ili bez pamćenja sa teškim simptimima trovanja. Prema nekim ruskim vojnim stručnjacima korištena je vrsta halucinogene droge koja do sada nije upotrebljavana. Iako je služebno još 40 osoba bez svijesti niti onima koji su se oporavili nije dopušteno da napuste bolnice. Jučer se ispostavilo i da je ipak preminulo dvoje stranaca iako je ruski MUP tvrdio kako su svi preživjeli. Nakon akcije u bolnici su od poslewdica trovanja preminuli jedana državljanka Nizozemske i jedan Kazahstanac. I dvoje Njemaca završilo je u bolnici zbog trovanja plinom. (vba, dpa, H)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije