Poraz desnice

Uzlet ljevice i pirata u Europskoj uniji

\'Jean-Pierre Bel, President of the Socialist Party group at the French Senate, speaks to the media in Paris September 25, 2011.  For the first time since 1958, the right-dominated upper house swung t
Reuters/Pixsell
27.09.2011.
u 11:14

Osim u Francuskoj, socijalisti su nakon 10 godina pobijedili u Danskoj i dijelu Italije

Francuska ljevica zabilježila je povijesnu pobjedu na izborima za Senat i tako uzdrmala desničare samo sedam mjeseci prije predsjedničkih izbora. Oporbena  Socijalistička stranka objavila je da je uz saveznike iz Komunističke stranke i stranke Zelenih na izborima u nedjelju osvojila dovoljno mandata da može kontrolirati gornji dom parlamenta, prvi put u povijesti moderne Francuske, odnosno nakon 1958. godine, kada je general Charles de Gaulle utemeljio Petu Republiku.

Izgubio i Berlusconi

Vođa socijalista u Senatu i najvjerojatniji novi predsjedavajući u tom domu parlamenta Jean-Pierre Bel proglasio je pobjedu ljevice.

– 25. rujna ući će u povijest. Ljevica je uspjela u političkoj smjeni u Senatu – ustvrdio je Bel.

Na izborima za 170 od ukupno 343 senatora ljevica je osvojila nova 23 mjesta s kojima sada u Senatu ima većinu mandata. Najveći broj zastupnika u Senatu do sada je imala stranka Unija za narodni pokret predsjednika Francuske Nicolasa Sarkozyja.

Trijumf ljevice u Francuskoj samo je nastavak trend rasta lijevih stranaka u europskim zemljama. Podsjetimo, prije desetak dana danska koalicija lijevog centra pobijedila je na parlamentarnim izborima nakon desetogodišnje vladavine stranaka desnog centra. Čelnica socijaldemokrata Helle Thorning-Schmidt (44) postat će prva premijerka u danskoj povijesti.

A da desnica prolazi golemu krizu pokazalo se još u svibnju na lokalnim izborima u Italiji, gdje je desničarski premijer Silvio Berlusconi izgubio utrku od ljevice u svojoj utvrdi Milanu. Tako je Berlusconi izgubio u svojemu rodnom gradu u kojem je 18 godina neupitno vladala desnica. O kolikoj se do sada premoći desnice radilo najbolje svjedoči činjenica da su 15 godina svi kandidati ljevice izbore gubili već u prvom krugu. Međutim, na političkoj karti Italije i Europe došli su neki novi dani.

Ravnomjerna izmjena

Uz ljevicu, procvat na političkoj sceni doživljavaju i piratske stranke, a posljednji uspjeh zabilježili su na izborima za glavnu skupštinu u Berlinu, gdje je dosta izgubila i njemačka premijerka Angela Merkel.

– U zapadnoj Europi u posljednjih 60 godina lijeve i desne stranke podjednako su se izmjenjivale na vlasti. Sada se može naslutiti kraj vladavine desnice koji je počeo s krizom neoliberalizma i recesijom – kazao je profesor Branko Caratan s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu. Caratan kaže da povijesna pobjeda ljevice na izborima za francuski Senat, gdje je biračko tijelo izrazito konzervativno, može biti znak da će lijeve stranke imati jaču podršku i na općim izborima.

Komentara 3

Avatar wratnik
wratnik
11:49 27.09.2011.

Ovo nije nista nivo, Franzuzi su Konzervativni narod, ali na strogoj demokratskoj sustini, sadasnja valada nije to nudial i zato gube ne samo Senat vec i izbore za vladu...

Avatar MK
MK
12:03 27.09.2011.

...crveno nam se pise!

Avatar flegmatik
flegmatik
22:19 27.09.2011.

Kako prolaza islamisti? Puno se priča o islamizaciji Europe, pa se pitam kako na izborima prolaze islamističke stranke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije