Žužul u Haagu: Sporna bila ‘Krajina’, a ne Srbi

09.06.2009.
u 19:55

Jedva se usuđujem upitati vas jeste li spremni za protuispitivanje – rekao je ciničnim tonom glavni sudac Alphons Orie tužitelju Stefanu Waespiju koji se dan prije pokazao potpuno nespremnim za početak protuispitivanja svjedoka. Waespi se pripremio, ali za izravan napad na vjerodostojnost Miomira Žužula.

– U brifingu Royu Gutmanu, novinaru NYT-a, rekli ste da se Hrvatska treba suprotstaviti odlukama Haaškog tribunala – kazao je Waespi. – To nikada tako nisam rekao – bio je siguran Žužul.

– Bila je riječ o 1997., kada je prvostupanjska odluka suda glasila da RH mora tužiteljima dati dokumente o odnosu vodstva i Tuđmana prema hrvatsko-bošnjačkom ratu u BiH. Sub poenu je dobio Gojko Šušak, a Hrvatska se usprotivila, ali gdje – pa na sudu, tražila je drukčiju odluku – kazao je Žužul i dodao da je to bio legitiman čin.

– Podsjetio bih sud da je taj spor protiv haaškog tužiteljstva Hrvatska dobila – uključio se i branitelj Gotovine G. Kehoe koji o sporu zna sve jer je tada, kao predstavnik haaškog tužiteljstva, taj spor i – izgubio!

– Rekli ste veleposlaniku Galbraithu da bi “trebalo zaboraviti na povratak krajinskih Srba” – kazao je Waespi. Žužul je negirao rečenicu, izjavio da je to možda Galbraith napisao u svom dnevniku te da to sigurno nije ispravan citat.

– Postoje dokazi da ste izjavljivali kako ste Srbe nazivali “rak-ranom Hrvatske” – pritiskao je tužitelj. – Apsolutno se ne slažem s takvom tvrdnjom niti sam je izrekao – odgovorio je Žužul i komentirao izjavu “Imamo rak-ranu na tijelu, kad imate takvu bolest, ne možete čekati beskrajno”.

– A gdje vi tu vidite spominjanje Srba? Ja to ne vidim – upitao je Žužul Waespija i sudu objasnio da tužitelj podmeće. Kazao je da su se izvješća međunarodne zajednice o događajima vezanim uz Oluju jako razlikovala, “i do pedeset puta bile su drukčije brojke, ovisno o izvješću”. Najvažniji dio Žužulova svjedočenja odnosi se na činjenice da je RH krenula u Oluju tek nakon zelenog svjetla SAD-a koji je uvjetovao sigurnost civila i UN-a, da je akcija odobrena zbog opasnosti od pada Bihaća te da je odluka o napadu donesena nakon što su Srbi u Ženevi odbili mirovno rješenje, i to u VONS-u, a ne na Brijunima!

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije