POGLAVARSTVO

Ministarstvo poručuje: opasni otpad izvozite!

30.08.2002.
u 00:00

* Gradsko poglavarstvo odobrilo ZET-u od 1. rujna poskupljenje karata

Više od 200 tona opasnog otpada koji se svakodnevno gomila oko Pokretnog uređaja za termičku obradu otpada - PUTO - treba što hitnije početi spaljivati - inzistira Gradsko poglavarstvo. Dok spalionica ne radi, nagomilani otpad treba izvesti u inozemstvo - poručuju iz Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja. Opasni se otpad ne smije izvoziti dok imamo spalionicu, a ona u požaru nije oštećena - ustrajava Poglavarstvo. Sve dok spalionica nije u funkciji, izvoziti se smije - uzvraća Ministarstvo.

Sukus je to jučerašnje rasprave o slučaju PUTO-a na prvoj sjednici Poglavarstva nakon ljetne stanke. U njoj se požar koji se, valjda božjom providnošću, nije uvrgnuo u ekološku katastrofu, sveo na birokratsko prebacivanje odgovornosti.

Ministarstvo je predstavljala pomoćnica ministra za zaštitu okoliša Anđelka Bedrica, koja se unaprijed ispričala zbog nepripremljenosti za raspravu jer su je, veli, delegirali u zadnji tren. Pitali smo je što s rastućom hrpom opasnog otpada pod vedrim nebom, budući da je Ministarstvo zabranilo rad spalionici.

- Na našoj web stranici www.mzopu.hr upute su o postupanju s opasnim otpadom u trenutku kad se kod nas ne spaljuje. Otpad se tada izvozi u zemlje koje imaju mogućnost njegove bezopasne obrade. Infektivni se otpad može sterilizirati na mjestima nastajanja, a tkiva se mogu uništavati u Krematoriju ili zakopati na groblju - uputila nas je A. Bedrica.

No iako je rekla da je takvo priopćenje na web poslala još prošlog tjedna, neposredno po završetku sjednice, spomenuta stranica, uvjerili smo se, nije sadržavala takve upute.

Ministarstvo je, tvrdi Bedrica, i prije požara podnijelo nekoliko kaznenih prijava zbog postojanja skladišta uz spalionicu, koja je opasni otpad morala spaljivati odmah, a ne ga skladištiti.

- Sada treba utvrditi ne samo to - može li spalionica spaljivati opasni otpad iz cijele Hrvatske, već i može li ga spaljivati uopće - rekla je Bedrica.

Spalionica nam treba, a požar i nije buknuo u pogonu, već u skladištu kojeg nije ni smjelo biti, dakle zbog nečijeg nemara, usprotivio se zamjenik gradonačelnice Stipe Tojčić. Predstoje tri faze, naveo je: sanacija postojećeg stanja, dijagnostika stanja pogona, za koje je uvjeren da je kvalitetan te elaborat za suradnju s javnošću.

- Situacija u spalionici treba stalno biti dostupna javnosti, ondje trebamo staviti displej koji će stalno pokazivati emisije - istaknuo je Tojčić.

Direktor PUTO-a Milivoj Mucko naveo je da će sanacija požarišta biti gotova do kraja idućeg tjedna. No kada će mjerodavno ministarstvo odlučiti o sudbini zagrebačke spalionice i načina zbrinjavanja opasnog otpada, teško je predvidjeti.

Ro. Kovačević

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije