sam svoj majstor

Naučite kako izraditi vlastiti solarni kolektor i smanjite račune

solarni kolektor
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
07.01.2014.
u 14:11

Besplatne radionice Zelene akcije 11. i 12. siječnja u Zagrebu za sve zainteresirane

Kako napraviti solarni kolektor za zagrijavanje tople vode ili izraditi kućni komposter, besplatne su radionice koje će se održavati u prostorijama Zelene akcije u Frankopanskoj ulici od petka do nedjelje.

Jednostavno i jeftino

Građani mogu naučiti kako iskoristiti obnovljive izvore energije na jednostavan i jeftin način. Ako kućanstvo nema uveden plin, zagrijavanje vode uz pomoć električnog bojlera uzima i do 40 posto potrošene energije.

– Tehnologija za izradu kolektora nije zahtjevna jer su potrebne bakrene cijevi ili limovi, drvo i kaljeno staklo koji stoje oko 200 kuna. Kolektor se postavlja na krov, no da bi sustav funkcionirao, potrebno je kupiti i ostale dijelove o čemu će se govoriti na radionici – rekao je voditelj infocentra Zelene akcije Eugen Vuković.

– Često nam se javljaju vlasnici vikendica i kleti koji tako štede, ali i uče nove vještine. Ljeti se u kontinentalnoj Hrvatskoj voda uz pomoć kolektora može potpuno zagrijati prirodnom sunčevom energijom, ali i u kasno proljeće i ranu jesen – kaže Vuković i dodaje da bi država morala poticati štednju skupe energije. Da nije tako, pokazuju podaci da stanovnici priobalja i otoka vodu i dalje nepotrebno zagrijavaju električnom energijom.

Radionica se održava 11. i 12. siječnja od 10 do 18 sati, a potrebno je prijaviti se do srijede i četvrtka ispunjavanjem web-obrasca na www.zelena-akcija.hr.

Gnojivo iz kuhinje

Radionica izrade kućnih kompostera održat će se 10. siječnja od 18 do 21 sat.

– Polaznici će naučiti kako reciklirati kuhinjski otpad kao vrijedan prirodni resurs, gnojivo za cvijeće ili vrt – kaže Vuković. Na obje radionice moguće je primiti po 20 polaznika. Radionice se financiraju iz programa EU i njemačke Savezne zaklade za okoliš (DBU).

Komentara 1

Avatar Hazl113
Hazl113
13:17 08.01.2014.

Sve je to lepo i krasno, ali zakaj se ne piše i druga strana medalje. Kakvo je zagrijavanje vode i punjenje akumulatora ako je vani oblačno i maglovito. Da li treba pisati da je u zimsko doba na kontintu kadaa je ustvari to najpotrebnije najkraći dan i najviše oblačnih i maglovitih dana pa time efikasnost samih kolektora i naponskih čelija najmanja, ustvari skoro nikakva. Ta tehnologija najviše je isplativa u južnim krajevima i proljetno-jesenskim danima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije