PRENAMJENA

Umjesto cementare - sportski centar

14.10.2001.
u 00:00

* Klizište u Kostanjeku veće je onog u Ilici na Grmoščici i nije mu dovoljan samo potporni zid, zaključila je stručna ekipa

Petstotinjak podsusedskih obitelji koje imaju kuće na klizištu Kostanjeku nakon 30 godina napokon će moći odahnuti jer će se u iduća tri mjeseca napraviti projekt sanacije toga pomičnog tla. Klizište dubine i do 90 metara proteže se i preko zemljišta CIOS-a i bivše cementare pa i te tvrtke moraju ući u program sanacije.

Gradonačelnik Milan Bandić to je najavio za jučerašnjeg obilaska gradskih četvrti Podsuseda-Vrapča i Stenjevca, rekavši kako je Kostanjek gradski prioritet broj dva, i to nakon sanacije Jakuševca. Među ekipom koja je pratila gradonačelnika čule su se ideje kako bi se na mjestu današnjeg CIOS-a i cementare trebali sagraditi objekti, primjerice sportski centar ili stambeno-poslovni kompleks s dubinskom infrastrukturom koja će zadržati tlo.

- Na tridesetak kuća u Kostanjeku popucali su zidovi, a mnogo ih je više ugroženo pa je to klizište veće od onog u Ilici na Grmoščici i nije dovoljan samo potporni zid. Tlo se pomiče prema Aleji Bologni i sanacija je nužna - komentirala je predsjednica Vijeća gradske četvrti Podsuseda-Vrapča Andreja Kralj.

Dok se šetao kroz oronulu cementaru, gradonačelnik je primijetio stare bazene iz kojih i danas curi mazut pa je štapom izmjerio dubinu nataložene tekućine.

- Dva metra - sigurnim glasom zaključio je M. Bandić, i naredio sastanak 21 vlasnika dijelova cementare te postavljanje rampi na ulaze kako bi se spriječilo navažanje smeća.

Gradonačelnik je obišao i gradilište na križanju Škorpikove ulice i Ljubljanske avenije te je zadovoljno ustvrdio kako će 16. listopada biti otvoren sjeverni kolnički trak, a radovi završiti do kraja godine. Sljedeće godine, najavio je M. Bandić, trebao bi se proširiti Podsusedski most jer će postati usko grlo.

U četvrti Stenjevcu brojna ekipa na kratko posjetila je barake u Zagrebačkoj 82, u kojima živi tridesetak obitelji.

- Većina ljudi doselila se pedesetih i šezdesetih godina, a dio se iselio pa iznajmljuju barake. To je vrijedno gradsko zemljište koje bi se moglo dobro iskoristiti, ali problem su stanari koje treba iseliti - rekao je predsjednik Vijeća te četvrti Mario Jelić. Ipak, nije znao reći kada i kamo bi ti dugogodišnji stanari trebali otići. (R. Il.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije