ZET I GRAĐANI

Vozač brutalno izbacio putnicu iz autobusa

23.11.2002.
u 00:00

* ZET taji broj disciplinskih postupaka protiv svojih vozača! * Iako sam mu pokazala studentski pokaz, vozač me uhvatio za ruksak i izbacio iz autobusa. Ruksak mi je pao na pločnik, a u njemu sam uz mobitel imala i druge lomljive stvari koje se samo čudom nisu razbile

Kamenovanje autobusa na liniji 119 Podsused - Črnomerec potaknulo je građane da nazovu Večernjakov dežurni telefon i ogorčeno se potuže da su zbog nekulturnog i ponekad agresivnog ponašanja ZET-ovih vozača i sami poželjeli izraziti bijes! Iako bacanje kamenja nije civilizirano rješenje niti opravdava vandalizam, primjer vozača koji je nedavno jednu čitateljicu izbacio iz autobusa u Reljkovićevoj ulici dokaz je da su pritužbe naših čitatelja na mjestu. Zagrepčani tvrde da im vozači zatvaraju vrata pred nosom, da se ne pridržavaju voznog reda, deru se i agresivni su!

Zgrožena postupkom vozača autobusa koji ju je izbacio jer je ušla na druga vrata, nazvala nas je dvadesetdvogodišnja studentica M. R. (podaci u redakciji), koja svaki dan putuje na relaciji Reljkovićeva - Malešnica.

- Ušla sam na druga vrata, no sa mnom je ušlo još troje ljudi. Kako sam se osjećala loše, htjela sam što prije ući u autobus i brzo doći kući. Vozač me je, iz meni nepoznatih razloga, izabrao za iživljavanje i rekao mi je da izađem iz autobusa, iako sam mu pokazala studentski pokaz. Njega to nije ni najmanje diralo. Uhvatio me za ruksak i izbacio iz autobusa. Ruksak mi je pao na pločnik, a u njemu sam uz mobitel imala i druge lomljive stvari koje se samo čudom nisu razbile - ogorčeno nam je ispričala potresena M. R.

Šokirana neočekivanom i neciviliziranom reakcijom vozača, studentica je potražila pomoć kod obližnjeg policajca. No, kako nije vidio incident, pokušao je sve diplomatski riješiti zamolivši vozača da putnici dopusti ulazak u autobus.

- Nisam htjela da me vozi takav čovjek, a kasnije sam i od drugih putnika čula primjedbe na njegovo ponašanje. Poslala sam pismo direktoru ZET-a s točnim podacima o broju autobusa i vremenu kad se incident dogodio te se nadam da će taj vozač biti kažnjen - dodala je.

Kako smo neslužbeno doznali u ZET-u, vozači nemaju pravo izbaciti putnike iz autobusa, što je regulirano internim Pravilnikom o obavljanju službe u prometu, kojeg se vozači uglavnom pridržavaju.

- Vozače za koje znamo da se ne pridržavaju Pravilnika pozivamo na odgovornost, a ovisno o težini prijestupa mogu dobiti i otkaz. Najčešći razlozi disciplinskih postupaka upravo su nesporazumi s putnicima - rekao je Stjepan Šukanac iz Ureda za odnose s javnošću ZET-a. Izbjegao je, međutim, reći točan broj stegovnih postupaka, kao i konkretne sankcije izrečene vozačima.

Takav stav uprave ZET-a ne ulijeva nadu za zadovoljštinu brutalno izbačene M. R.

M. Prištof

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije