GLAZBENICA

Ana Rucner postaje hrvatska Vanessa Mae

01.10.2001.
u 00:00

* Nastup mora biti lijep za oko i ugodan za uho. Imidž mora biti seksi, ali nikako vulgaran

Hrvatska dobiva svoju Vanessu Mae! Spoj klasične glazbe i divljeg, adrenalinskog techna, predstavit će zagrebačka violončelistica Ana Rucner, članica Mariborske filharmonije. A domaća Vanessa ni u vizualnome niti u akustičnome dijelu nimalo ne zaostaje za svojim svjetskim uzorom.

Svaki nastup violončelistice Ane Rucner praznik je za uši, ali i za oči - česti su komentari u hrvatskim glazbenim krugovima, najviše muškim. U to smo se uvjerili kada smo se susreli s ovom 18-godišnjakinjom, studenticom druge godine Glazbene akademije. Visoka, vitka, duge plave kose, u našu je redakciju došla odjevena u atraktivne crne uske hlače, usku majcu, noseći na leđima veliko glazbalo.

Ana će uskoro s pijanisticom Andrijanom Sesar svirati na luksuznome brodu "Monet" iz flote agencije "Elegant Cruises tours", koja je u Hrvatsku ovoga ljeta već dovela luksuzni jedrenjak "Sea Cloud". Na čelu newyorške agencije je Hrvat Mato Stanović.

- Andrijana i ja svirale smo ovoga ljeta na veselici u jednoj ACI-jevoj marini gdje smo upoznale Stanovića. Čuo nas je kako sviramo i ponudio gažu na "Monetu", a pozvao nas je i u posjet "Sea Cloudu". Brod je izniman, a gosti su bogataši koji traže najkvalitetniju uslugu i glazbu - priča Ana.

Nakon "Moneta", veliki su izgledi da djevojke zasviraju i na drugim brodovima. Cijelo su ljeto provele na gažama a, ovisno o željama gostiju ili onih koji ih angažiraju, mogu izvoditi i laganije klasike, te evergreene u vlastitu aranžmanu.

- Najviše volim svirati Sinatrin "My way". Jednostavno smo shvatile da takvu svirku ljudi vole, opuštajuća je, odgovara svakom ambijentu. Sviramo i jazz - objašnjava.

Obitelj Rucner potpuno pripada glazbi, mama Snježana svira violončelo, tata Dragan violu i s kolegama nastupaju u gudačkome kvartetu "Rucner". Majčino bi mjesto jednog dana trebala naslijediti Ana.

- Sviram od šeste godine i glazba mi je sve, sredina koju volim i u kojoj sam se snašla. Počela sam kao djevojčica, a od 13. godine odlučila sam biti samostalna i zarađivati za život. Onim što mi najbolje ide - glazbom. Nisam željela ovisiti o roditeljima. Svirala sam i na modnim revijama, u klubovima, hotelima - kaže violončelistica.

Kao članica Mariborske filharmonije, protekle dvije godine zauzeta je gostovanjima, a posebno mjesto u njezinim uspomenama zauzima skladatelj Lalo Schifrin. Nastupala je na njegovim koncertima u Hrvatskoj i Sloveniji i družili su se između proba.

Anini su nastupi zaista specifični. Pazi na svaki detalj uoči nastupa, a uvijek je atraktivno odjevena. Njezina samosvijest i sigurnost odišu iz svake riječi, cura je koja zna što hoće. Pokazala nam je book kakva se ne bi postidjele ni svjetske manekenke. Fotografiranje joj nije strano - zapanjujuća je transformacija iz tinejdžerke u femme fatale sa seksi samostojećim čarapama. Takav će imidž promovirati i na nastupima i na CD-u.

- Imidž mora biti seksi, ali nikako vulgaran. Nastup mora biti lijep za oko i ugodan za uho. Vanessa Mae mi je definitivno uzor, posebna je. Klasik se može savršeno obraditi u, primjerice, dance verziji. Željela bih snimiti televizijski show, nešto sasvim novo, s violončelom i plesačicama - najavljuje ambiciozna Ana.

Piše VALENTINA GRIVIĆ

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije