USPON I MNOGO PADOVA

Vraća li se Michael Cimino?

01.12.2008.
u 12:11

Ozbiljno se radi na predprodukciji, i iduće godine bi se u kinima zbilja mogao pojaviti, film po romanu slavnog frnacuskog pisca Andrea Malrouxa "La Condition humaine"("Ljudska sudbina") iz 1933., koji se bavi neuspjelom komunističkom revolucijom u Šangaju 1927.

No, ono što je posebno zanimljivo je da bi taj film trebao režirati skoro zaboravljeni Michael Cimino, svojedobno dobitnik Oscara za "Lovca na jelene" a nakon toga poznat kao redatelj "Vrata raja", basnoslovno skupog ogromnog filmskog promašaja zbog kojeg je bankrotirala kuća United Artists. Od čovjeka kojeg je otkrio Clint Eastwood pa do parije s kojim nijedan studio ne želi imati posla, Ciminova karijera predstavlja tipičan primjer vrtoglavog uspona i totalnog sunovrata Cimino je počeo kao scenarist filmova "Silent Running" ("Tihi bijeg", minorni ZF klasik Douglasa Trumbulla) i "Magnum Force"; radeći na ovom drugom, drugom nastavku "Prljavog Harryja", upoznao je Clinta Eastwooda i ponudio mu svoj scenarij o dvojici lopova i pljački banke protuavionskim topom. Eastwood je scenarij otkupio i htio ga sam i režirati, ali ga je Cinino uspio izmoliti i za mjesto u redateljskom stolcu.

"Thunderbolt and Lightfoot" ("Kalibar 20 za specijalista") s Eastwoodom i Jeffom Bridgesom, u Ciminovoj režiji, vrlo je dobro prošao na kino-blagajnama pa je za svoj sljedeći film Cimino mogao birati glumce koje god poželi.

A odabrao je Christophera Walkena, Roberta De Nira, Meryl Streep, Johna Savagea, Johna Cazalea... Taj slavni film "Lovac na jelene" donio mu je Oscara i za najbolji film i za najboljeg redatelja, njime se cimino popeo na sam vrh Holywooda, a onda je uslijedio totalni sunovrat.

Za sljedeći projekt Cimino je odabrao temu iz američke povijesti, želeći dati svoje viđenje Divljeg zapada. Riječ je o priči o "ratu u okrugu Johnson" koji se dogodio u Wyomingu 1892: bogati stočari su unajmili plaćene ubojice da pobiju sitne rančere koji su im bili trn u oku. "Heaven's Gate" – "Vrata raja" – bio je neviđena katastrofa: na šesti dan snimanja već su zaostajali ept dana za planom, proračun je probijen trostruko (od 11 narastao je an 30 milijuna dolara, 120 milijuna u današnjem novcu), a umjesto planirane premijere za Božić 1979. film je bio gotov u ožujku 1980. Producenti su natjerali Cimina da svoju prvu verziju od pet i pol sati skrati na "normalnijih" 220 minuta, ali ni to nije učinilo prenapuhani film ništa gledljivijim. Publika ga je izbjegavala kao kugu i zbog neisplativosti tog megalomanskog projekta bankrotirala je tvrtka United Artists. Nakon što je svoje megalomanske zahtjeve počeo ponavljati i an snimanju glazbenog filma "Footloose", Cimino je najuren i postao je hollywoodski parija; smatrali su da nije naučio gorku lekciju "Vrata raja" i da se s njime ne može raditi. Čak i projekti koji su imali smisla i bili potencijalno isplativi odbacivani su kao vruć krumpir ako je uz njih bilo vezano ime Michaela Cimina.

Režiji se Cimino vratio tek pet godina kasnije, kao "najmljeni redatelj" u krimiću "Godina zmaja". Nakon toga je režirao "Sicilijanca", adaptaciju jednog od romana Marija Puza o obitelji Corleone, ali je zbog autorskih prava u filmu ostao samo stvarni povijesni sicilijanski bandit Salvatore Giuliano (Christopher Lambert), a iz radnje je izbačen drugi glavni lik, Michael Corleone (radnja se događa tijekom njegovog skrivanja na Siciliji), pa film nije mogao ispasti drugačiji nego prilično kilav.

Cimino je u devedesetima snimio još i slabo zapaženi remake "Očajničkih sati" s Mickeyem Rourkeom u ulozi u kojoj je svojedobno briljirao Humphrey Bogart, te "Trkača za suncem", neobičnu priču o Indijancu koji umire od raka i otima svog liječnika kojeg odvodi na sveto mjesto (film koji je na blagajnama kina zaradio svega 23.107 dolara). Mnogi zanimljivi projekti, poput filmske biografije Dostojevskog za koju je scenarij Cimino napisao u suradnji s Raymondom Carverom, nikad nisu zaživjeli.

Cimino trenutno bira glumce za svoj projekt ekranizacije Malrauxa, s kojom će nakon skoro desetljeća i pol opet stati iza kamere. Kakvog će redatelja taj film imati – onog Cimina koji je briljirao s "Lovcem na jelene", ili onog koji je upropastio "Vrata raja", doznat ćemo tijekom iduće godine.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije