ROKO UKIĆ:

Povratak Marka Tomasa u staru formu značio 
bi ovoj Cedeviti 
kao suho zlato

Marko Tomas
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
14.10.2014.
u 10:30

Ukiću je Cedevita šesti euroligaški klub, a zaigra li protiv Unicaje, to će mu biti 147. utakmica

Pred Rokom Ukićem deveta je euroligaška sezona u njegovu šestom euroligaškom klubu. Zaigra li u četvrtak protiv Unicaje (19), bit će mu to 147. euroligaška utakmica što je izvrsna ilustracija njegova bogatog igračkog iskustva.

– Te brojke daju mi dozu samopouzdanja s kojim moram preuzeti odgovornost više, ali i pomoći momčadi da stekne sigurnost.

Od nas se ne očekuju čuda

I on je izgledao dosta sigurno, no onda mu se dogodila ozljeda zadnje lože.

– Zadovoljan sam kako sam izgledao i kako sam se osjećao u prvih utakmicu i pol, a onda me banalna ozljeda izbacila na sljedeće dvije i pol utakmice. Bit ću jako razočaran ako ne budem mogao protiv Unicaje, no glavom kroz zid nema smisla, samo će mi tijelo reći jesam li spreman ili nisam.

Svoje tijelo ovih dana osluškuje i njegov veliki prijatelj Marko Tomas koji se vraća nakon puno teže ozljede, puknuća Ahilove tetive.

– Samo on zna kako se osjeća u svojoj koži i može li se vratiti na razinu na kojoj je bio. A takav bi nam vrijedio kao suho zlato. Koliko je to realno, nitko ne zna, to će vrijeme pokazati.

Je li ova Cedevita najneiskusnija euroligaška momčad za koju je igrao?

– Jest i nitko od ove momčadi ne očekuje da ode na Final Four, da se ravnopravno nosi s najboljima, no očekuje se da igramo na gornjoj granici svojih mogućnosti, ponajprije energetski.

Roko je Euroligi igrao za Tau, Barcelonu, Romu, Fenerbahçe i Panathinaikos.

Najbolja momčad za koju sam igrao bila je Tau Ceramica sa Scolom, Prigionijem, Hansenom, Drobnjakom, Jacobsenom, i dogurala je do Final Foura. Meni osobno najbolja je bila ona druga sezona u Feneru te druga u Rimu. Doduše, dobra je bila i prva u Panathinaikosu.

Najbolje partije protiv Plaze

Pri izboru klubova prvi kriterij nije mu bio novac.

– Gledao sam da igram Euroligu jer je to sjajno natjecanje. Bilo da se boriš za Final Four i prvaka Europe ili da se boriš za Top 16, odgovornost je vrlo velika.

Statističke vrhunce postizao je protiv litavskih klubova. Najkorisniju utakmicu odigrao je protiv Žalgirisa (8 asistencija, valorizacija 28), a najviše koševa zabio je Lietuvos Rytasu (24).

– Zanimljivo je da sam dvije ponajbolje utakmice odigrao protiv Joana Plaze, trenera prvog suparnika Unicaje, a tada Žalgirisa.

A Plaza je trener kojeg treba izbjegavati u prvim kolima Eurolige.

– Njegove momčadi uvijek igraju sjajno na početku sezone, bilo da je u Realu, Žalgirisu ili Malagi. Unicaja je sve pobjeđivala u pripremama i na startu ACB lige te, želimo li se čemu nadati, moramo igrati na svojoj gornjoj granici.

Hoće li ova Cedevita biti konkurentna za Top 16?

– To ćemo vidjeti nakon prve dvije utakmice koje igramo protiv momčadi koje nisu favoriti skupine.

Može li jedan od favorita skupine (prvak Makabi) dvaput zaredom iznenaditi košarkašku Europu?

– Po meni to je nemoguće jer su promijenili momčad i trenera i ja ih ne vidim u priči za Final Four. No to bih uoči njihova drugog naslova rekao i za Olympiacos koji je tada ipak zadržao momčad. Iznenađenja su uvijek moguća, premda bi se moralo dogoditi čudo da Real, Barcelona i favorit naše skupine CSKA na koncu ne završe na Final Fouru. Četvrtog sudionika završnice treba tražiti među turskim i grčkim klubovima.

>> Cibona poražena i treću utakmicu u ABA ligi

Komentara 1

KU
kublajkhan
14:34 14.10.2014.

three stooges - repeša, ukić, tomas:)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije